Hvor mye kan man tjene på å skrive en bok? Forklart!

Mange av oss har en forfatterspire i magen, men om man først klarer å komme så langt at boka gis ut, hvor mye kan man da forvente å tjene?

I motsetning til hva mange tror tjener man ikke ekstremt mye på å utgi sin første bok. Gjennomsnittlig (i median) selger en forfatter omtrent 600 bøker, og tjener et sted rundt 26 til 27 000 kroner for boka! Om man selger dobbelt som mye som gjennomsnitt et tjener man litt over 50 000 kroner.

Man kan regne med at man tjener omtrent 10 % av det boka koster. Resten går til forlaget, bokhandleren og andre aktører.

Laptop med mobil og utstyr til hjemmekontoret
Det er bare å begynne å skrive!

Man får mer penger enn det man tjener på boksalget

Det er viktig å merke at de fleste forfattere får en utbetaling som er betydelig høyere enn det man får fra selve boksalget. De fleste forfattere får nemlig rundt 120 000 kroner per bok de publiserer fra innkjøpsordningen til biblioteker, mens veldig mange forfattere også får et statlig forfatterstipend på opptil 280 000 kroner i året.

Hvis man utgir én bok i året får man derfor opptil rundt 400 000 kroner i tillegg til det man får fra de faktiske salgene. Så om du får stipend og utgir en bok som selger helt gjennomsnittlig kan du ha en årsinntekt på 427 000 kroner.

Det er også verdt å merke seg at de aller, aller fleste selger flere og flere bøker etter hvert som de utgir flere. Så selv om lønna starter ekstremt lavt er det gode sjanser for å øke den etter hvert som man tjener mer penger på å selge flere bøker.

Det er dyrt å trykke opp bøker

Det er mange som reagerer på et forfattere sitter igjen med et sted rundt 10 % av det forbrukere ender opp med å betale for boka. Grunnen til dette ligger i at bokforhandleren skal ha penger, forlaget skal ha penger, man skal betale skatt og bøkene, og flere andre ledd skal ha betalt.

Mange bøker kjøper reklameplass og promotering, og alt sånt koster jo penger for forlaget. For ikke å snakke om de faktiske kostnadene ved å trykke opp mange bøker.

Noen velger å trykke bøker selv

Dersom du liker å ta risiko er det mulig å trykke opp din egen bok selv. Det er ingenting som tilsier at du må ha et forlag i ryggen for å publisere boka, men det innebærer betydelig høyere risiko. Ikke bare må du betale for opptrykkingen, men du må også inngå kontrakter med butikker som skal selge boken din eller finne alternative måter å selge den.

Fordelen med å publisere den selv på denne måten er at hvis man klarer å nå ut til folk vil det være mer penger å tjene per bok du selger, siden du får en mye større del av salgsprisen selv.

Les også:

Legg igjen en kommentar