Hvordan få mer aktivitet i hverdagen: 13 enkle tips

Stillesitting er et stort problem for mange, og saken har ikke akkurat blitt noe bedre etter at store deler av oss flyttet til hjemmekontor. De aller fleste nordmenn trenger faktisk mer aktivitet i hverdagen enn de har for øyeblikket, og en økt hverdagsaktivitet er direkte positivt for folkehelsa.

I denne artikkelen skal vi se på 13 tips for å få økt aktivitet i hverdagen. Her er det alt fra små tips som gjør det mer aktiv i vanlige situasjoner, til aktiviteter som krever litt mer innsats. Målet med dem alle er å gi deg en mer aktiv hverdag som fører til økt helse og trivsel.

1) Invester i et treningsarmbånd

Jeg er personlig en veldig stor fan av treningsarmbånd. Disse trenger ikke å være spesielt dyre, men er utrolig kjekke for å måle hvor aktiv man er. Her kan man enkelt måle antall aktive minutter eller hvor mange skritt man har gått i løpet av en dag.

Dersom det begynner å bli ettermiddag, men så ser du at du har vært mindre aktiv enn du pleier den dagen, så kan aktivitetsarmbåndet være en genial påminner om at det er på tide å bevege seg litt.

Det geniale med å bruke et aktivitetsarmbånd er at du alltid vet om du har vært aktiv den dagen, eller om du egentlig burde ha beveget deg mer.

Noen gode treningsarmbånd som gir deg full oversikt over hvor aktiv du er er følgende modeller:

Klikk på de ulike aktivitetsarmbåndene for å se prisen deres hos Kjell & Company.

I tillegg til å by på aktivitetsmåling og skittellere kan de gi søvnanalyser, pulsmåling og noen andre kjekke funksjoner.

Fitbit Charge 4
Fitbit Charge 4

2) Sett deg konkrete bevegelsesmål du jobber mot

Med aktivtetsbåndet på plass er det på tide å sette seg konkrete mål! Å ha mål du jobber mot kommer garantert til å øke motivasjonen for å være mer aktiv i hverdagen, og mange gjør det så enkelt som at de setter seg et mål for antall skritt de skal gå i løpet av en dag.

Mange velger å sette seg 10 000 skritt som et daglig mål. Dette er et ålreit mål, som krever at man i alle fall beveger seg en god del i løpet av dagen, og kan være veldig kjekt for oss som jobber på kontor hvor det er mye stillesitting.

Ellers kan man ha antall aktive minutter som et mål. Alle aktivitetsarmbånd måler hvor mange minutter du har som såkalte aktive minutter, og Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler alle å ha minst 20 aktive minutter hver eneste dag. Så det er jo et fint minstemål.

Det er jo selvfølgelig både mulig og anbefalt å sette seg mål selv om man ikke har noen god måte å måle dem på. Da kan man bare sette litt ulike mål. Som for eksempel at man skal gå minst én tur hver dag, at man skal trene i minst 15 minutter hver dag, eller noe sånt. Så er det bare å lage seg en liste man kan krysse av.

3) Hold deg vekk fra heisen

Om du jobber i et kontorbygg bør du se på trappene som en gyllen mulighet til å få inn litt mer aktivitet i hverdagen. Trapper er overraskende bra trening, så vi vil utfordre alle som leser denne artikkelen til å holde seg langt vekk fra heisen fremover!

Selv om man må opp et par etasjer med trapper er det ikke nok til at man blir verken svett eller sliten av det, men om du bytter ut en daglig heistur med en daglig trappetur vil det over tid ha mye å si for hvor mye hverdagsaktivitet du har.

4) Ta deg en kveldstur

Når middagen er ferdig spist er det overraskende mange av oss som har som vane at vi setter på TV-en, og lar den stå og gå omtrent frem til vi skal legge oss. Dette er derimot en uvane jeg ønsker å utfordre deg til å slutte med.

Hva med å heller gå en rolig kveldstur i et behagelig tempo på kvelden før man skal legge seg? Da får man både smettet inn litt hverdagsaktivitet, samtidig som man får frisk luft. Dette gjør det enklere å sove, og er jevnt over veldig godt for helsen din.

Et annet alternativ er å gjøre noe husarbeid eller noe på kvelden, for hvis du klarer å komme deg opp av sofaen for å gjøre noe du må bruke kroppen til, vil det over tid ha mye å si for helsen din.

5) Ta sykkelen, eller gå til jobb

Hvis du er så heldig at du bor nært nok til å kunne gå eller ta sykkel til jobb bør du gjøre det – i alle fall på sommerhalvåret når det er OK vær ute. Vi skjønner jo alle om du tar bilen i ruskvær, men når det er klar, blå himmel og fint føre er det absolutt lurt å finne frem sykkelen eller bare ta på seg et par gode sko for å gå til jobben.

Dessverre er det ikke slik at enhver av oss kan gjøre dette, for mange bor jo langt vekk fra arbeidsplassen, eller har hjemmekontor. Men om du bor i en slik distanse at dette er mulig, er det en av de beste måtene å få skaffet seg mer aktivitet i hverdagen på.

Sykkel i en by på kveldstid

6) Gå mens du snakker i telefonen

Er du glad i å snakke i telefonen? I såfall vil vi utfordre deg til å slutte å sitte mens du snakker, og heller snakke mens du enten står oppreist eller beveger deg. Ta deg en tur ut, eller bare gå litt rundt i bygget mens du prater i telefonen, så lover vi at du nesten ikke kommer til å legge merke til at du beveger deg engang.

7) Ta handleturen på butikken til fots

Mange som bor i byer har en dagligvareforretning i nærheten, og selv om det kan virke litt stress, kan det å ta handleturen til fots være en super måte å få mer aktivitet i hverdagen på. Da må du ikke bare fysisk gå til butikken, men på veien hjem må du også bære med deg alle dagligvarene. Så da er det bare å skaffe seg et godt handlenett og kanskje en god ryggsekk, så får man handlet mye samtidig som man får mye bevegelse og hverdagsaktivitet.

8) Gjør litt husvask når du har tid til overs

Husvask er jo noe man må gjøre uansett, men å ta i et tak med husvasken kan faktisk være like bra som en liten treningsøkt. Når du må strekke deg høyt, bøye deg ned, og skrubbe i kriker og kroker, så bruker du mye muskler og energi, og får i alle fall veldig mye hverdagsaktivitet.

Så hvis du har litt tid til overs kan du jo skrubbe komfyren eller vaske gulvet. Ikke bare får du mer aktivitet i hverdagen, men du får også et renere hjem i samme slengen!

9) Bytt ut snøfreseren med snøskuffa

Å måke snø er faktisk en vanvittig god treningsøkt. Her bruker man både rygg- og armmuskler, og forbrenner haugevis av kalorier når man måker oppkjørselen. Så hva med å la snøfreseren stå i garasjen mens du finner frem snøskuffa istedenfor?

Måker snø

10) Velg ståplass på offentlig transport

Når du tar tog eller buss er det jo både stå- og sitteplasser. Når du står oppreist bruker du åpenbart kroppen på en helt annen måte enn når du sitter, og å gjøre om vanen fra å sitte til å stå kan være med på å gi deg mer aktivitet i hverdagen. Du kommer ikke til å bli i veldig god form bare av å bytte fra sittende til stående bussturer, men det er en liten del av totalen som kommer til å bidra med litt.

11) Legg inn en liten aktivitetspause hver time

Den aller beste måten å få mer aktivitet i hverdagen på er ved å aktivt gå inn for å være mer aktiv. En god måte å løse dette på er ved å sette på en alarm hver time på mobilen din, og når du går av skal du reise deg opp og ta 5 – 15 minutter med fysisk aktivitet.

Her vil noen foretrekke å ta en liten tur rundt på kontoret for å få kroppen i bevegelse, mens andre kanskje foretrekker å ta noen situps, pushups eller andre enkle styrkeøvelser. Gjør det som passer deg best! Poenget er jo å bli mer aktiv, og alle former for aktivitet er positivt.

12) Ta deg en skikkelig tur i helga

Når helga kommer vil vi igjen anbefale å prøve å holde seg vekk fra TV-fjernkontrollen og søke ut. Hva med å gjøre det til en fast rutine at man går en skikkelig tur i skogen på lørdag eller søndag? Slike turer er utrolig bra for kroppen, og gir mye positive effekter på både kropp og sinn.

Venner på tur i skogen

13) Legg inn litt bevegelse hver gang du venter på noe

Venter du på at ungene skal bli ferdig på fotballtreningen, eller at kona skal bli ferdig med å stelle seg? Det er jo genialt å gjøre alle ventestunder om til stunder hvor du skal være aktiv. Så gå deg en liten tur, ta noen enkle øvelser eller gjør noe annet for å bruke kroppen din litt hver gang du står og venter på at noe skal skje. Ikke bare får du mer aktivitet i hverdagen, men du vil også oppleve at ventetiden føles kortere siden du faktisk fyller tiden med noe.

Bruk lydbøker for å gjøre turer mer interessante

Hvis du synes det ble litt mye mas om å komme seg ut av døra for å gå både kveldsturer og skogsturer i helga, kan vi anbefale å høre på lydbøker for å gjøre turene litt mer interessante. Et godt råd vi har fått tips om er å velge en spennende lydbok, så får man bare lov til å høre på den når man er på tur. Da blir man kanskje til og med motivert til å gå tur for å høre hva som skjer videre!

Det er enkelt å høre på lydbøker, og alt du trenger å gjøre er å lage en bruker på Fabel eller Storytel. Der betaler du en månedlig sum, så kan du høre så mye lydbøker som du bare måtte ønske. Alt foregår selvsagt via en app på mobilen, så det er bare å ta med mobilen og et headset eller ørepropper på tur, så får du både aktivitet, frisk luft og underholdning i én og samme pakke.

Derfor er det så viktig med aktivitet i hverdagen

Vi nordmenn blir mindre og mindre aktive, og vi har aldri sittet mer stille enn det vi gjør nå. Inaktivitet har blitt et stort folkehelseproblem, og for mye stillesitting kan knyttes opp mot veldig mange ulike sykdommer og plager. Det er allmenn akseptert at mer aktivitet i hverdagen er en god løsning for å redusere inaktiviteten, og enkle grep for en mer aktiv hverdag kan ha mye å si for helsen din over tid.

Både barn, ungdom, voksne og eldre har jevnt over for lite aktivitet i hverdagen, så alle aldersgrupper kan nyte godt av å snike inn noen grep for å få en mer aktiv hverdag enn det de har.

Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company, Storytel og Fabel.

Les også:

Legg igjen en kommentar