Boller er uten tvil noe av den beste baksten du kan lage uten for mye styr, og boller er en vinner uansett om det serveres med rosiner til barna, eller om man gjør det litt mer fancy med frukt og krem til desserten på et selskap.
Når man først laget boller vil man jo gjerne lage et helt brett om gangen, men det er ikke alltid like fristende å trykke ned på 12 boller på én gang! Om du bare lar dem ligge på kjøkkenbenken blir de knusktørre i løpet av noen få timer, så hvordan skal man egentlig oppbevare boller på best mulig måte?
Boller som skal spises samme dag kan oppbevares i en plastpose eller papirpose på kjøkkenbenken. Om de ligger i over 24 timer blir de derimot tørre, så hvis du skal oppbevare boller lenger må du fryse dem. Boller kan nemlig legges i fryseren i plastposer for å få opptil 12 måneders holdbarhet.
Dette gjelder alle slags boller, fra helt vanlige boller med rosiner eller sjokoladekuler, til kanelboller og mer avanserte bollebakster.
Før du legger bollene i plastposer, uansett om de skal ligge på kjøkkenbenken eller i fryseren, må de være helt avkjølt, så la de bli romtempererte på en rist eller lignende. Når du skal fryse dem bør du gjøre det så fort som mulig, for jo lenger de ligger ute, jo tørrere blir de selv etter tining igjen.
Fryste boller kan altså ligge i opptil et års tid i fryseren, men det er vel heller sjeldent at de ligger i fred så lenge. For å få fryste boller til å smake som nystekte trenger de bare 2-3 minutter i mikrobølgeovn på høy effekt, så er de varme og smaker ferskt igjen.
Alternativ til mikrobølgeovn er å la de ligge 10 minutter på kjøkkenbenken, deretter få en runde på omtrent 150 grader varmluft i et par minutter. Dette gir ennå bedre smak enn mikroen, men det er jo litt mer styr.