Pris for å bytte sikringsskap forklart (2022)

Det er viktig å ha sikringsskapet i orden, og et ødelagt eller skadet sikringsskap kan være en skikkelig brannfelle.

Om du mistenker at det er på tide å bytte ut sikringsskapet bør du få en elektriker til å sjekke det, for det er få ting som er like kjipt som at huset brenner ned på grunn av feil med sikringsskapet.

Hvis du må bytte sikringsskapet er dette noe man stort sett må betale selv, for det er sjeldent forsikringsselskaper dekker dette. Så hvor mye koster det å bytte sikringsskap i 2022?

Prisen for å bytte sikringsskap med både materialer og alt arbeid ligger gjennomsnittlig på 18 000 kroner. Dette er totalprisen for et typisk sikringsskap i en enebolig. Prisen vil derimot variere avhengig av strømforbruk, og kan være på alt fra 10 000 kr til 25 000 kr.

Sikringsskap

Grunnen til at prisen for å bytte sikringsskap varierer såpass mye ligger rett og slett i at noen boliger trenger et lite sikringsskap. Om du bor alene i en hybel trenger det ikke all verdens med sikringer, og både materiell og arbeid blir mye billigere.

I et stort hus med mange rom trenger man tilsvarende større sikringsskap, og her blir både materiell og kostnader forbundet til installasjon høyere.

Du kan be om anbud fra flere elektrikere

De fleste elektrikere som tilbyr bytte av sikringsskap tar en fastpris, så det er mulig å spare penger ved å be om anbud fra flere ulike elektrikere. Da kan du selv sammenligne prisen for å bytte sikringsskap, og kun velge den som er billigst.

Det finnes tjenester som gjør jobben for deg, ved at du kan fylle inn felter med navn, adresse og årlig strømforbruk, så samler den inn anbud som du presenteres for. Det er heller ikke spesielt krevende å gjøre jobben selv, for det er bare å ta telefonen eller sende en e-post til 3-4 lokale elektrikerfirmaer for å spørre hva de skal ha for jobben, så merker du raskt om noen av dem er billigere enn andre.

Husk at billigst ikke nødvendigvis er best. Vær sikker på at du ikke velger en som gir deg et sikringsskap som egentlig er for lite for forbruket ditt! Dette vil jo spare deg for litt penger, men det er jo fort kjedelig når sikringene begynner å gå ofte.

Kan man bytte sikringsskap selv?

Det er ikke lov å bytte sikringsskap selv. Dette er en jobb som skal gjøres av en kvalifisert elektriker, og du må kunne dokumentere dette hvis det blir kontroll på det elektriske anlegget ditt.

Å bytte sikringsskapet selv er ikke bare ulovlig, men også svært brannfarlig hvis du ikke er helt sikker på hva du driver med. Det er dessuten veldig teknisk krevende å bytte sikringsskap, så la heller noen profesjonelle ta seg av akkurat dette, uansett hvor god du føler du er til å fikse elektriske ting.

Når skal man bytte sikringsskap?

Det er veldig mange boliger i Norge som har et sikringsskap som ikke egentlig tåler det strømforbruket man har. Grunnen er enkelt nok at vi nordmenn hadde et helt annet strømforbruk for bare 10 og 20 år siden enn det vi har i dag. Da var det ingen som trengte å lade elbiler eller lade 5 forskjellige dingser samtidig.

Nå bruker vi derimot så mye strøm at så mye som 1 av 3 boliger har et underdimensjonert sikringsskap.

Det er på tide å bytte til et nytt sikringsskap hvis du ofte opplever å måtte bytte varme sikringer, får støt, om sikringen går for ofte, eller at du opplever unormale gnister.

Og husk at selv om det er dyrt å bytte sikringsskap, er det mye billigere enn om huset brenner!

Les også:

Legg igjen en kommentar