Er det trygt å drikke overflatevann? Forklart

Overflatevann er en betegnelse på alt vann som er på overflaten, noe som vil si bekker, innsjøer, tjern, eller til og med vanndammer. Dette er i motsetning til grunnvann som er gjemt under bakken.

Når man er ute på tur i skog og mark er det kanskje fristende å drikke fra overflatevann når man er tørst, men er det egentlig helt trygt å drikke fra overflatevann her i Norge?

Det er generelt sett liten fare for å bli syk av å drikke overflatevann, men det finnes farlige sykdommer som kan smitte deg via å drikke vann overflatevann i naturen. Ved å bruke et filter som LifeStraw, samt sørge for at vannet er klart, rennende, luktfritt og smakløst kan man være ganske trygg på å drikke det.

Innsjø

Jo større vannkilden er, jo større er sjansen for at det er trygt å drikke fra den. Du bør derfor velge en stor innsjø fremfor en liten vannpytt. Mer bevegelse i vannet er også positivt, og bekker som renner raskt vil ha lav forekomst av mikrober.

Som nevnt er det også verdt å velge vann som er smak- og luktfritt. Rent vann skal verken lukte noe eller ha en tydelig smak, og begge disse kan være tegn på at vannet er urent. Da er det best å holde seg unna.

Les også: Slik drikker du vann fra bekker trygt.

Når det kommer til LifeStraw er dette et slags sugerør som er genialt å ha med seg på tur. I dette er det et aktivt karbonfilter og andre typer filter som faktisk dreper det aller meste av bakterier og mikrober før vannet kommer opp til munnen din.

LifeStraw finnes også som innebygd i en flaske, så da er det egentlig bare å ta med flasken når man skal på tur, så er det ganske trygt å drikke overflatevann. Selv om denne dreper det aller meste av mikrober er det likevel verdt å velge vann fra rennende, klare, smakløse, luktløse bekker eller innsjøer.

Lifestraw vannrenser

Rens vannet om du er usikker

Dersom du er usikker på overflatevannet du har lyst til å drikke av er det best å være på den sikre siden, og heller rense vannet én gang for mye enn én gang for lite. For det er jo ikke spesielt morsomt å få diaré eller magesmerter fordi du drakk forurenset drikkevann.

Les også: Slik renser du vannet på tur.

Den enkleste måten å rense overflatevann på er ved å koke vannet. Når vannet når kokepunktet er det helt renset for det aller meste av bakterier og mikrober, og kun noen svært få og sjeldne virus klarer å overleve koking. I så godt som alle tilfeller er koking godt nok til å gjøre overflatevannet trygt å drikke.

Det finnes også tabletter og andre ting man kan bruke for å rense overflatevann når man er ute i naturen hvis man ikke har lyst til å koke det. Mitt tips er å heller bruke LifeStraw enn å styre med tabletter, for disse fungerer like godt, men tablettene er både dyrere og legger en bismak på vannet.

Koke vann over bålet

PS. husk at denne artikkelen kun handler om Norge. Om du er i et annet land må du sjekke lokale forhold, for det kan være andre bakterier og virus i overflatevann i andre land rundt om i verden.

Denne artikkelen inneholder reklame for Coolstuff.

Les også:

Legg igjen en kommentar