3 tips for å lære språk raskt

Å lære et nytt språk kan være en krevende, men likevel veldig spennende prosjekt. Det er noe man i prinsippet kan få til helt på egenhånd med dagens teknologi, så det er godt mulig å lære seg å forstå et helt nytt språk ved å lære om det hjemmefra.

Et nytt språk er ikke bare nyttig å kunne, det tar seg også godt ut på CV-en når man søker jobber. Det lar deg oppleve nye kulturer og land på helt nye måter, for det er noe helt eget ved å kunne kommunisere med de lokale på deres eget språket. Å lære et nytt språk er absolutt vel verdt det, men det kan også være en stor og utfordrende oppgave som krever mye av deg.

Det kan altså være veldig omfattende å skulle lære et helt nytt språk, men nedenfor har vi samlet sammen noen gode tips som er skreddersydd for deg som vil lære et språk raskt. Om du helst vil snakke tysk eller spansk i løpet av tre måneder fra nå er det helt mulig, men det er heller ikke til å komme unna av at dette krever stor innsats fra din side.

Som et startspunkt vil vi anbefale alle å kjøpe inn lærebøker innenfor det språket dere vil lære. Disse kan virke kjedelig, og mange har dårlige erfaringer fra skolen, men som en motivert voksen er disse uvurderlige når det kommer til å lære et nytt språk. I tillegg til læreboka bør du også grundig vurdere alle forslagene nedenfor i artikkelen.

Ellers anbefaler vi å lese artikkelen «Hvordan lære et nytt språk«. Denne tar mer for seg strategier for å lære et språk på lang sikt, mens denne artikkelen er mer fokusert på hvordan og hvilke vaner som skal til for å gjøre det så raskt som mulig.

Når man skal lære et nytt språk raskt er det viktig å jobbe med det hver eneste dag. Start gjerne dagen med å repetere det du lærte i går, så kommer språket og ordene til å sitte mye bedre enn om du ikke repeterer innholdet hver dag. Selv om du er veldig opptatt en dag bør du prioritere minst tyve minutter til å repetere og lære litt nytt, for uten daglige øvelser tar det mye lenger tid å lære språket.

1) Bruk en app hver gang du har sjansen

Vårt første tips for å lære et språk raskt er rett og slett å laste ned en språkapp som du bør bruke ved hver eneste mulighet. Om du venter på bussen, sitter på do, venter på at gryta skal koke osv. så har du tid til å ta en liten runde med språkappen din. Dette virker kanskje ikke som om det skal gjøre all verdens forskjell, men det har nemlig en veldig viktig funksjon. Det trener hjernen din til å hele tiden være klar for språket du lærer deg, og det er veldig nyttig å jobbe med det mange ganger om dagen, selv om det bare er noen få minutter hver gang.

Det er mange gode apper for å lære språk, og den mest kjente er nok Duolingo. Her er det et stort utvalg av språk man kan lære seg, og alle disse har omfattende kurs delt inn i små moduler som kan gjennomføres på noen få minutter. Den er dessuten helt gratis, så ta en titt hvis du vil teste ut apper som et ekstra hjelpemiddel for å lære et nytt språk enda raskere.

Det finnes også egne gloseapper som bør brukes, da man kan bruke de få minuttene man har til overs til å repetere litt ord. Disse kan være gull verdt, for gloser læres godt ved å repetere dem ofte, fremfor å sette seg ned for en tretimers økt én gang i uken.

2) Dykk inn i ulike innhold på språket

Et annet tips for å lære seg et nytt språk raskt på er ved å virkelig dykke inn i alt innholdet dette språket har. Det betyr at selv før man egentlig føler seg klar for det bør man begynne å se filmer og TV-serier på språket, lese noen lokale nyheter på språket, eller høre på musikk hvor teksten er på dette språket. I starten vil dette som regel føles veldig vanskelig, men man kommer snart til å merke at man kjenner igjen en del ord. Bruk tid på å virkelig prøve å forstå hva de sier eller hva det står, og ikke vær redd for å sette på pause for å prøve å oversette.

Til å begynne med vil man trolig føle seg veldig forvirret av dette, men man lærer faktisk veldig mye selv om det føles som om man har tatt vann over hodet. Så stol på oss og ta et dypdykk ned i språket, så kommer ordene til å sette seg fort.

Bakgrunnen for dette er at man gjerne husker bedre ved å bruke flere ulike sansinntrykk, som man gjør i disse situasjonene. Om det er et spesielt ord som utmerker seg i en kul scene i filmen kommer du til å huske dette mye bedre enn om det dukket opp som et vanlig nytt fremmedord i læreboken din.

Når man begynner å forstå en del av språket vil man også merke at man kan lære seg nye av fra konteksten, slik at man ikke engang trenger å slå de opp for å forstå hvordan de skal brukes.

3) Finn deg noen du kan kommunisere med på språket

Med en gang det lar seg gjør bør man begynne å bruke det språket man lærer seg sammen med andre som lærer seg det, eller med personer som allerede kan språket. Dette gir en helt annen type språklæring enn om du sitter og ser på TV eller bruker lærebøker, for ved én til én-kommunikasjon er språket mye mer flytende enn det noen gang kan bli i mer stive settinger.

Det er mange måter å faktisk kommunisere på språket på, som ved å delta i diskusjoner på diskusjonsforum, på Facebook eller lignende, eller ved å konversere og skrive sammen med utvalgte personer som allerede kjenner til språket. En enkel start er å begynne å lese diskusjonsforum på det språket, og innimellom bidra med litt innhold selv dersom du klarer det. Dette er en relativt anonym måte å gjøre det på, og perfekt for deg som ikke føler deg helt komfortabel med språket ennå.

Det finnes mange tjenester hvor man kan betale lokale som allerede kjenner til et språk for å snakke med deg over Skype eller andre videochattjenester. Dette kan være godt investerte penger! Sett opp en avtale til én time hver uke, for du kommer til å lære veldig mye på denne timen. Bruk gjerne litt tid på å avtale hva dere skal snakke om neste time, du har du også en uke på deg til å sette deg litt ekstra inn i akkurat det avtalte emner.

Det viktigste er å jobbe med det hver dag

Som nevnt ovenfor er det viktigste tipset å jobbe med språket hver eneste dag. Du trenger ikke å jobbe med det hele tiden, men jo mer tid du setter av hver dag, jo raskere lærer du det nye språket. Hjernen til oss mennesker er knallgod til å huske ting vi jobber med jevnlig, og det er mye bedre å jobbe med det én time hver dag istedenfor å jobbe med det 7 timer sammenhengende en gang i uken.

Dette er også mye av grunnen til at disse appene er så gode, så det er så lav terskel for å ta dem i bruk. Om du bruker 5 – 10 minutter gjør du i alle fall noe, og hjernen må jobbe litt med språket selv om det ikke krever all verdens innsats fra din side.

Les også:

Legg igjen en kommentar