Bør man gi tips London? Forklart.

Når man er på reise til utlandet er en av de vanligste spørsmålene, skal man tipse her? I London og resten av Storbritannia er det litt uvanlige normer for tipsing, men her kan du lære alt du trenger å vite om å gi tips i London og resten av Storbritannia. 

Se etter “Service Charge”

Service Charge er en slags innebygd tips som ofte dukker opp på regningen. Det er mest vanlig å se denne på restauranter, og så lenge man er mer eller mindre fornøyd med servicen er det normalt å godta at den er der. Som regel ligger service charge et sted mellom 10 og 15 % av det man må betale. 

Det er lov å be de om å fjerne denne service chargen fra regningen, men det er uvanlig å be om dette med mindre man føler at man har fått direkte dårlig service. 

Dersom man er ekstra fornøyd med servicen kan man også be de om å øke service charge, men også dette er litt uvanlig, selv om de ansatte selvsagt kommer til å sette pris på det. 

Når man spiser på enklere spisesteder som kaféer, hos fastfood-kjeder som McDonald’s eller lignende, så skal man ikke få service charge på toppen av prisen man betaler for maten. Det er utelukkende på steder hvor det er kelnere og lignende som tar service charge. Ofte ser man heller en bolle med tips på disse stedene, på lik linje med hva man ser her i Norge. Det er nokså unormalt å tipse på slike steder, men man kan godt gjøre det hvis man vil. 

Les også: Dette må du få med deg i førjulstiden i London.

På barer og utesteder hvor man kun kjøper drikke er det halvveis vanlig å gi litt tips, og også her pleier man å bruke en liten krukke som står på bardisken. Normalen er å legge igjen litt vekslepenger i skåla, men det er ikke egentlig nødvendig hvis man ikke føler at servicen er spesielt god. 

Når du bor på hotell er det nokså vanlig å gi noen pund dersom noen bærer opp bagasjen til rommet ditt, og et par pund til vaskehjelpen hver gang de rengjør rommet ditt. . 

Det er med andre ord nokså lik tipskultur som i Norge, med unntaket av den automatiske service chargen som fås når man spiser ute på restauranter. 

Disse normene gjelder for hele Storbritannia, og generelt sett sies det at mindre steder har mindre tipskultur enn inne i storbyene som London, Manchester eller Liverpool. Så dersom du spiser på en liten restaurant i en landsby er det ikke sikkert at du får med service charge, og heller må be om den dersom du føler at servicen var god nok til at du vil gi det. 

Les også:

Legg igjen en kommentar