Hvilken lærebok er best for å lære japansk?

Det er mange som prøver å lære seg å snakke og skrive japansk, og dette er en spennende utfordring for alle og enhver. Japansk regnes nemlig som en av de vanskeligste språkene å lære for oss nordmenn, men om du har lyst på en utfordring er det veldig gøy og givende å lære seg japansk. Mange anbefaler å bruke apper på mobilen for å lære seg japansk, og det fungerer jo til en viss grad, men det er også anbefale å bruke en god, gammeldags lærebok ved siden av.

Man lærer faktisk på en annen måte ved å bruke en lærebok som gir deg oppgaver, og får deg til å skrive for hånd, noe som er spesielt krevende når du skal skrive med de japanske alfabetene hirigana, katakana og kanji. Man får ofte mye bedre innføring i grammatikk og rettskriving enn det man får fra appene. Det er derimot ikke slik at man må velge app eller lærebok, men ideelt sett bør man gå for begge deler og veksle mellom dem.

Om du vil ha den mest populære læreboken i japansk bør du velge GENKI. Denne gir en god innføring, men regnes som krevende, så du må ha selvdisiplin! Aller helst bør den kombineres med apper og audiovisuell læring på for eksempel YouTube. Nedenfor er et par andre gode lærebøker du også kan vurdere.

Les også: Hvilken mobilapp er best for å lære japansk?

Den store ulempen med lærebøker er jo at de koster en del. En god lærebok i japansk kan fort koste mellom 500kr og 1000kr, så om du skal ha 3-4 stykker blir det en betydelig utgift. Det kan derfor være greit å starte med én, så merker du om du synes det er verdt de ekstra pengene du må betale for det. Om det fungerer er det jo supert, for et par tusen kroner for å lære et nytt språk er jo vel verdt det!

GENKI-bøkene

Det er i prinsippet to velkjente lærebøker for japansk. Den mest brukte og mest kjente boka henter GENKI I. Dette er en innføringbok i japansk språk og grammatikk, og de fleste regner det som den beste læreboka for å lære seg japansk. Den bør brukes i kombinasjon med GENKI I Workbook som altså gir deg oppgaver og lar deg jobbe med selve stoffet man lærer i hovedboka.

Det eneste store problemet med GENKI-serien er at de er laget for undervisning med en lærer, og ikke med selvstudier. Så det er visse deler av boka hvor ting kan føles litt rotete når man ikke har noen til å undervise stoffet. Men det fungerer likevel stort sett alltid godt!

Et godt tips er å kombinere bruk av GENKI-lærebøkene med en YouTube-lærer som kan fortelle om stoffet samtidig som du jobber med det selv. Det er kanskje ikke like bra som en fysisk lærer du kan stille spørsmål til, men fungerer overraskende godt!

Når man er ferdig med GENKI I og arbeidsboka kan man naturligvis fortsette med GENKI II, og så videre. I prinsippet er det ingenting i veien for å lære japansk flytende ved å bruke GENKI-bøkene.

Minna No Nihongo

Den andre gode læreboka i japansk heter Mianna No Nihongo, og er en hakket mer utfordrende bok enn GENKI I. Denne boka fungerer veldig godt for deg som studerer alene, og man kan selv bestemme tempoet.

Om du vil lære mye på kort tid er dette det beste valget, for her er det mange muligheter for å fordype seg i språket selv før man snakker det flytende. Her går man mye mer i detaljer rundt grammatikk og setningsoppbygning, mens GENKI tar for seg med setninger som brukes mye i dagligtale uten å se nærmere på hvorfor og hvordan.

Selv om boka er svært god, er det også en høy terskel for å bruke den. Hele boka er nemlig på japansk, så det er litt overveldende å bruke den de første gangene. Etter noen runder med den blir man derimot vandt til hvordan den fungerer, og da blir det enklere å lære det ellers så vanskelig språket. Det finnes også en «companion book» hvor deler av boka oversettes, og tanken er at man skal bruke disse to sammen. Dette er et godt alternativ, men ulempen er jo at man må kjøpt to bøker for å bruke den.

Et potensielt problem med Mianna No Nihongo er at boka kan være vanskelig å oppdrive her i Norge, så du må nok regne med å bestille den fra utlandet for å skaffe deg den. F.eks pleier Amazon å ha den inne, men vi har ennå ikke funnet den i noen norske nettbutikker.

Les også: 3 tips for å lære et nytt språk raskt.

Tokyo

A Dictionary of Basic Japanese Grammar

I tillegg til en av disse anbefaler vi A Dictionary of Basic Japanese Grammar. Dette er ikke akkurat en lærebok, men heller en samlebok med grammatikk, tips og eksempler.

Denne er helt nødvendig når man går fra å være en nybegynner til å bli litt bedre, da den tar for seg mange ting som vanlige lærebøker ikke har plass eller tid til. Her kan man slå opp etter behov, og alle som lærer seg japansk bør ha denne liggende klar til bruk når de studerer språket.

Japanske lærebøker koster litt penger

Det er ikke til å komme unna at lærebøker om japansk koster litt penger, akkurat som andre fagbøker. Det er dessverre sjeldent å få tak i dem billigere, men en måte å gjøre det på er ved å følge med på bruktmarkedet, og stadig ta et søk på nettsider som Finn.no.

Ellers er det kanskje bare lurt å tenke at litt over tusenlappen for en bok er dyrt, men om du kjøper tre bøker har du alt du trenger for å lære deg det grunnleggende i et helt språk, noe som er ganske utrolig i seg selv!

Denne artikkelen inneholder annonselenker for Adlibris.

Les også:

Legg igjen en kommentar