Hvordan oppbevare gresskar

Gresskar er en spennende grønnsak som kan brukes til mye spennende, og er spesielt populær å bruke nå på senhøsten når Halloween begynner å nærme seg. Det er altfor mange som kun kjøper inn gresskar for å skjære ut skumle fjes til den store dagen, men man bør absolutt bruke gresskaret til å lage god mat når man først er i gang.

Det er for øvrig viktig å huske at den store, runde og oransje gresskarene som brukes til Halloween-utskjæringer ikke er like gode som andre typer gresskar. De kan fint brukes til supper og curryer, men gjør seg dårligere om du skal f.eks steke kjøttet.

Men hvordan skal man egentlig oppbevare et gresskar når man først har gått til innkjøp av et? Vi skal først se på hvordan man oppbevarer matgresskar før man bruker dem til matlaging, og deretter på gresskar som brukes til å skjære ut til Halloween.

Så lenge gresskaret er helt kan det oppbevares svalt og tørt, og har lang holdbarhet om forholdene er riktige. Så på et spisskammers, i en tørr kjeller eller lignende kan det faktisk ligge i flere måneder uten å bli dårlig. Kjøleskapet blir ofte litt for kaldt, for den optimale temperaturen er mellom 7 og 10 grader.

Det holder seg derimot helt OK i både kaldere og varmere temperaturer. Om du bare skal oppbevare det i noen få dager fungerer både kjøkkenbenk så vel som kjøleskapet helt fint.

Ulike typer gresskar.

Hvordan oppbevare åpnet eller oppdelte gresskar

På butikken selges det ofte oppskårede gresskar, og disse er et godt alternativ for når du skal lage middag til kun noen få personer, når du ønsker å gjøre det enkelt, eller når du bare trenger litt gresskar.

Det er jo også ofte slik at man ikke bruker hele gresskaret når man lager mat, og mange ganger sitter man igjen med mye rester. Men hvordan skal man egentlig oppbevare oppskåret gresskar?

Oppskåret gresskar bør ligge i kjøleskapt. Der holder det seg fint i en ukes tid om det pakkes godt inn i plastfolie først. Sjekk at gresskarkjøttet er frisk og fast, og ikke spis det dersom det er mykt eller mørkt. Dette tyder nemlig på at det har ligget for lenge.

Oppskjært gresskar bør ikke utsettes for varmere temperaturer enn noen få grader, så disse må ikke ligge på kjøkkenbenken mer enn akkurat når du skal bruke dem.

Hvordan oppbevare utskjærte gresskar til Halloween

Hvis du skal lage et skummelt ansikt til Halloween er det altså en annen type gresskar som gjelder enn den du bruker til å lage mat, men før det er skjært ut gjelder samme reglene for oppbevaring som for matgresskar; lagre dem tørt og svalt i f.eks en kjeller eller et kaldt rom, så holder de seg gode veldig lenge.

Når du derimot først har skjært det ut vil råtningsprosessen vare, og man vil jo gjerne at de holder seg gode og faste i en liten stund før de råtner og forsvinner. Det er heldigvis noen ting man kan gjøre for å unngå at utskjærte gresskar mugner og råtner fort.

Det første du må gjøre er å passe på at alt kjøttet er helt vekk fra innsiden av gresskaret. Dette kjøttet råtner nemlig mye raskere enn selve skallet, og når det først mugner vil muggen fort spre seg fra kjøtt til skall. Det er mange som liker å vaske innsiden med vaskemiddel for å fjerne bakterier, noe som kan fungere godt.

For å unngå at kantene tørker ut kan du bruke litt vaselin langs kantene. Dette tilfører litt fett og fuktighet, og man får dermed ikke disse tørre og innskrumpede kantene så raskt.

Når gresskaret har fått vist seg frem for naboene eller festdeltakerne er det lurt å oppbevare det på et kjølig sted uten frost. For oss her i Norge betyr det at du helst bør få det inn i kjelleren, for det er som regel minusgrader her i slutten av oktober. Når det settes ut igjen neste morgen kan det godt få en liten skyll med vann for å unngå at det tørker inn.

Et siste tips er å unngå å bruke ekte lys inne i gresskaret. Dette er med på å få igang forråtnensesprosessen mye raskere på grunn av varmen. Et LED-lys ser nesten helt likt ut, men er mye bedre for gresskaret.

Med disse tipsene i bakhodet kan man få gresskaret til å holde seg i godt over en ukes tid fremfor bare noen få dager, så man trenger ikke nødvendigvis å kaste det etter bare et par dager ute på verandaen.

Les også:

Legg igjen en kommentar