Hvordan surfe privat uten at noe logges

I dag kommer alle nettlesere med såkalt «privat modus». Når man er i denne private modusen kan man surfe på internett uten at noen verdens ting lagres i loggen din, så det er perfekt for å bruke dersom man skal besøke en nettside på en delt datamaskin, og ikke ønsker at noen som bruker den etter deg kan se hvilke nettsider du har besøkt.

Dersom du skriver inn nettadressen til den nettsiden du besøkte i privat modus vil det ikke komme opp som at du har vært der, og resultatene vil heller ikke dukke opp i loggen. Det er som om man aldri besøkte dem til å begynne med. Denne modusen som vi kaller for «privat modus» eller «privat suring» omtales også ofte som inkognitomodus, og disse to tingene er altså akkurat det samme.

Så da kommer jo selvsagt spørsmålet, hvordan bruker man privat modus på internett? De fleste nettlesere har som sagt denne funksjonen, men fremgangsmåten er litt ulik.

På alle moderne nettlesere kan du åpne et nytt privat vindu ved å klikke på Ctrl + Shift + N. Dette åpner altså et nytt vindu som er skilt fra det du allerede hadde åpent, og er i inkognitomodus. Her får man også en innføring i hvordan man bruker denne modusen.

Ellers kan man åpne privat surfing / inkognitomodus ved å klikke på menylinjen i høyere topphjørne på alle de vanligste nettleserne, og velge «Nytt privat vindu» (FireFox, Safari med fler) eller «Nytt inkognitovindu» (Chrome og Chrome-baserte nettlesere som Brave). Dette gir akkurat samme resultatet som i avsnittet over.

Når du er ferdig med den private suringen er det bare å lukke vinduet, så er det som om denne surfeøkten aldri har eksistert. I prinsippet er det ingen stor forskjell mellom slik privat surfing kontra å surfe som vanlig og slette loggen etterpå. Både søkehistorikk, cookies og hva du har vært loggen inn på fjernes fra datamaskinen.

Les også: Hvilken nettleser gir mest anonymitet? Forklart.

Er det helt trygt å bruke inkognitomodus?

Når det kommer til hvorvidt inkognitomodus er trygt eller ikke, så spørs det litt i hva man legger i det. Man er på en måte ikke mer beskyttet når man surfer i inkognitomodus, og den store forskjellen er egentlig bare at ting ikke loggføres fra datamaskinen sin side.

Dersom man driver med noe ulovlig er det like enkelt for Politiet å få tak i informasjon om datatrafikken din som om du hadde surfet vanlig. Det samme gjelder arbeidsgivere som overvåker datatrafikk, for inkognitomodus kan ikke blokkere overvåkingsprogrammer som overvåker hele nettverk.

Privat surfemodus er derfor perfekt for å gjøre private ting som å søke opp ting du egentlig ikke ønsker at noen skal vite. Om du synes det er litt flaut å søke opp ting som «Hvordan skrelle poteter» kan du bruke inkognitomodus for å unngå at de andre i huset skal se at noen har søkt etter en såpass enkle frase, så slipper du kanskje litt mobbing. Det samme gjelder dersom du skal legge inn en bestilling fra nettsider som Kondomeriet og ikke vil at barna skal kunne se i loggen hvilke produkter du har vært inne og sett på.

Les også:

Legg igjen en kommentar