Kan man trakte filterkaffe som er gått ut på dato? Forklart

Det er få land i verden som har innbyggere som drikker så mye kaffe som oss nordmenn, og filterkaffe er uten tvil det mest vanlige valget her til lands. Vi drikker både til frokost, på jobb, og ikke minst på kaféer. Også på hytta har vi en kaffetrakter, men hvordan er det egentlig hvis man glemmer igjen en gammel pose med filterkaffe bakerst i skapet på hytta eller hjemme, og finner den igjen et halvår etter at den gikk ut på dato?

Kaffe er en type produkt som aldri blir dårlig i den forstand at den vil mugne. Du kan derfor ikke bli syk av å drikke gammel kaffe, så lenge filterkaffen har blitt oppbevart under riktige forhold. Den vil derimot tape kvalitet over tid, og jo lenger den har ligget, jo kjedeligere blir smaken.

Typisk vil man merke en tydelig smaksforverring når kaffen har ligget i omtrent ett år etter at den gikk ut på dato. Dersom du kommer til hytta og dette er det eneste du har tilgjengelig, så går det helt fint å trakte opp en kanne. Du vil verken bli syk eller dårlig av å drikke den, men den vil neppe smake like godt som om dere hadde brukt en fersk kaffe.

Når det kommer til hva som er «riktige forhold» for å oppbevare kaffe er det kjølig og mørkt som gjelder. Den bør helst oppbevares i rundt 15 grader, så et kjølig rom er å foretrekke. Uåpnede poser holder seg mye bedre enn poser som er åpnet, selv om de er teipet igjen. Dersom posen er åpnet vil smaken raskt bli dårligere. Helst bør man trakte kaffen innen få dager etter at posen er åpen, for luft er virkelig med på å gjøre smaken dårlig.

Ellers er temperatursvingninger en stor utfordring. Som med mye annen mat er det veldig mye bedre for kaffe om den oppbevares kjølig med en jevn temperatur, og svingninger er med på å gjøre smaken dårligere raskere.

Så om du finner en uåpnet kaffepose bakerst i skapet hvor det er litt kjølig, så kan den fungere godt. Om du derimot finner den i en luke i bagasjerommet på bilen hvor temperaturen har skiftet mellom -20 og +40 gjennom et år vil den neppe være like god.

Les mer: Slik bruker du kaffebønner på en vanlig kaffetrakter.

Generelt sett antar man at filterkaffe holder seg god i 4-5 uker etter innkjøpsdato, selv i uåpnet tilstand. Etter den tid vil smaken gradvis forringes for hver dag som går, så det er ikke alltid så lurt å hamstre inn store mengder om gangen. Ofte kjører nemlig butikkene store salg på visse kaffetyper, og da ser jeg ofte personer som hamstrer paller med kaffe. Om det er lurt spørs jo da på om man kommer til å drikke alt dette i løpet av en måneds tid eller ikke.

Så kjøp inn når det er på salg, men ikke mer enn det du bruker i løpet av maks 5-6 uker!

PS. Blir det for mye kaffe på deg? Vi har selvfølgelig en guide for å slutte med kaffe! Det er heldigvis ikke så vanskelig som mange frykter.

Les også:

Legg igjen en kommentar