Hvordan koke ris

Ris er både energirikt, billig og ikke minst utrolig enkelt å lage. Om ikke dette er nok kan man gjøre så utrolig mye med ris, fra å bruke det i gryter til å ha de som base i sushien. Å koke ris på riktig måte er noe alle bør lære seg, og heldigvis er det ganske så enkelt når man først vet hvordan man skal gjøre det.

For å koke ris trenger du bare å koke opp dobbelt så mye vann som du skal ha ris (så 2dl vann per 1dl ris) i en kjele. I mellomtiden skyller du risen under rennende vann, og legger risen sammen med 1 spiseskje salt i vannet når det koker.

Skru ned varmen til risen bare putrer, og ha på et lokk. Etter 5 minutter setter du på lav varme, og lar risen koke ferdig. Hvis ris skal koke i rundt 20 minutter, brun ris i rundt 35 minutter, og villris i rundt 50 minutter.

Tallerken med kylling og ris

Du trenger med andre ord ikke å røre i risen, for varmen skal være så lav under mesteparten av kokingen at risen ikke svir seg. Samtidig skal putringen av risen sørge for at den beveger seg litt. Så dersom riser har svidd seg i bunnen av kjelen betyr det at du hadde på for høy varme.

Underveis i kokingen må du passe på at vannet ikke fordamper helt vekk, selv om det i utgangspunktet ikke skal gjøre det. Om alt vannet er fordampet på kort tid er platen for varm.

Er det verdt å bruke en riskoker?

Hvis du synes det er litt stress å skulle følge med på risen hele tiden, og kanskje bekymrer deg litt for mye for at risen skal svi seg til bunnen av kjelen, eller gå tomt for vann og ta dyr, så kan en riskoker være vel verdt pengene.

Med en riskoker heller du enkelt nok i vann og ris, så setter du på en timer. Da er det bare å vente mens maskinen gjør jobben, så får du perfekt kokt ris hver eneste gang.

Du får kjøpt en veldig god riskoker for ca 300 kroner hos Bakeren og Kokken, og kan med denne være garantert perfekt ris hele tiden. Med denne kan du koke 4,75 liter ris per omgang, så dette er nok til å bruke til selskaper eller hele familien også.

Jeg har selv en riskoker som jeg er veldig fornøyd med, og synes det var vel verdt pengene. Med denne setter jeg bare på risen før jeg begynner med all den andre maten, så kan den stå uten at den tar opp plass på platen, og jeg trenger ikke å tenke på den igjen før maten skal serveres.

Skje med ris

Hva er forskjellen på hvis ris, brun ris og villris?

De fleste er kanskje mest kjente med vanlig, hvit ris, men det har stadig også blitt mer populært med både brun ris og villris. Brun ris er egentlig bare fullkornsris, og har mye ekstra næringsstoffer som vitaminer og fiber på grunn av at skallet fortsatt er.

Villris er egentlig et slags gress, og er ikke egentlig ris. Den har derimot store mengder av jern, B-vitaminer og andre vitaminer, så den er mye «sunnere» enn både hvit ris og brun ris. Den er også betydelig dyrere.

Denne artikkelen inneholder annonser for Bakeren og Kokken.

Les også:

Legg igjen en kommentar