Hvordan lage perfekt kaffe med presskanne

Det er mange som har blitt glade i å kaffe fra presskanne, for denne kaffen er mer smaksrik enn kaffe fra vanlige kaffetraktere. Det er også vanlig å få presskanner på 0,4 eller 0,6 liter, noe som gir en fin mengde kaffe til to voksne etter middagen eller litt sent på dagen når man skal kose seg.

Det er heller ikke spesielt dyrt å kjøpe seg en presskanne. I prinsippet er det bare en glasskanne med et stempel som lar deg skille vann fra malte kaffebønner, og man får kjøpt dem i de fleste butikker som selger utstyr til kjøkken.

Nedenfor skal vi se litt nærmere på hvordan man lager kaffe med en presskanne, og hvordan man sørger for at kaffen smaker helt perfekt hver eneste gang man brygger kaffe på denne måten.

Slik fungerer en presskanne

Fremgangsmåten for å lage kaffe på presskanne er enkel:

  1. Kok opp vann i en vannkoker eller en kjele.
  2. Varm opp presskanna med varmt vann fra springen, men hell ut vannet igjen. Dette er for å gjøre presskanna varm og god, slik at den ikke kjøler ned kaffen på grunn av det kalde glasset.
  3. Hell i omtrent 25g kaffe for presskanner på 0,4 L og 40g malt kaffe for presskanner på 0,6 L.
  4. Hell i det kokende vannet i presskannen.
  5. Rør litt rundt så all kaffen blir eksponert for det kokende vannet.
  6. La kaffen trekke. Du finner oversikt over trekketid i tabellen nedenfor.
  7. Fjern skummet som ligger øverst med en skje.
  8. Dytt stempelet / skilleren forsiktig ned slik at den ferdige kaffen trekker til det øverste rommet, og blir adskilt fra den malte kaffen.
  9. La kaffen hvile i omtrent to minutter.
  10. Server kaffen!

Selv om det er en liste med 10 punkter er det ikke spesielt vanskelig når man har gjort det et par ganger. Det viktigste å tenke på er at kaffen ikke skal stå verken for lenge eller for kort, så ta en titt på tabellen nedenfor for å se de korrekte trekketidene for å få perfekt kaffe fra presskanna hver gang.

Husk at kaffen som står på en presskanne ofte blir ganske raskt nedkjølt, så det kan være lurt å helle over det som blir til overs på en kaffekanne hvis man vil spare det til senere.

Så lenge må du la presskanna trekke inn kaffen

Når man trakter kaffe med en presskanne er det faktisk litt mer som må klaffe enn når du setter på en kanne kaffe på kaffetrakteren. Du må jo selv avgjøre når det er på tide å dytte ned den skillemekanismen som skiller den malte kaffen fra vannet. Dersom du er for raskt ute blir kaffen svak, men om du heller er for treg blir kaffen kruttsterk.

Det er heldigvis enkelt å lage perfekt kaffe med en presskanne når man bare vet hvor lenge kaffen skal stå i presskanna før du tar den. Vi har laget en oversikt over hvordan du får perfekt kaffe med presskanne hver gang, og tiden avhenger av typen malt kaffe:

Type kaffeTrekketid
Presskannemalt kaffe6 minutter.
Filtermalt kaffe5 – 6 minutter.
Kokmalt kaffe8 til 10 minutter.
Kaffe malt fra kaffebønner (grovt)8 minutter
Kaffe malt fra kaffebønner (finkornet)5 – 6 minutter.
Trekketid for ulike typer kaffe på presskanne.

Som du ser fra tabellen er det slik at jo grovere kornene av den malte kaffen er, jo lenger må den trekke. Så den helt finmalte kaffen blir raskt ferdig, mens de grove må få stå en stund før de smaker like godt.

Om du setter på en tidtaker og måler tiden fra du heller i vannet til du trykker på skillemekanismen får du perfekt kaffe hver eneste gang! Da er det bare å kose seg med nytraktet presskannekaffe.

Vil du ha best smak på kaffen din? Bruk ferske kaffebønner!

Når man skal lage sin egen kaffe hjemme er det ikke til å komme unna at smaken blir flere hakk bedre dersom man går litt lenger og bruker ferske kaffebønner istedenfor malt kaffe. Det er enkelt å kverne sine egne kaffebønner, og man trenger ikke engang dyrt utstyr for å få det til. Et kaffekvern koster nemlig ikke mer enn rundt en hundrelapp, og selv denne billigste modellen kommer til å øke kvaliteten på kaffen din betydelig.

Når man skal kverne kaffebønner til presskanne kan det vært kjekt å velge en modell kaffekvern som har innstillinger for ulike grovheter på den malte kaffen, og da må man ut med rundt 500 kroner for et godt kaffekvern.

Hele kaffebønner får man kjøpt på vanlige dagligvarebutikker, og det er faktisk mange butikker som har et overraskende godt utvalg av hele kaffebønner.

Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company.

Les også:

Legg igjen en kommentar