Hvordan oppdatere WordPress

Godt over halvparten av alle verdens nettsider drives av WordPress, og det er ikke så rart. Dette er et fleksibelt system som lar deg lage gode nettsider på kort tid, og er proppfull av ulike funksjoner til all mulig slags bruk.

Når man driver en nettside eller blogg er det viktig med god sikkerhet på nettsiden sin, og en av tingene man må være veldig obs på er at alt er oppdatert. Dette gjelder ikke bare temaer og utvidelser til WordPress, men også selve WordPress. WordPress får nemlig jevnlige oppdateringer, og disse legger ikke bare til nye funksjoner, de tetter også sikkerhetshull og fikser problemer.

Du bør oppdatere WordPress til den nyeste versjonen hver gang det kommer en oppdatering! Det er heldigvis enkelt å oppdatere WordPress selv, og du trenger virkelig ikke å ringe til en IT-konsulent for å oppdatere WordPress. Vi skal nemlig se på hvor enkelt du kan oppdatere WordPress selv nedenfor.

Sjekk om WordPress må oppdateres

For å sjekke om WordPress må oppdateres kan du se etter om det står et tall ved siden av et sirkelikon i toppmenyen på administasjonsdelen av nettsiden din. Om det var litt vanskelig forklart så se på bildet nedenfor.

Knapp for oppdateringer på wordpress

Dersom det er et tall der kan det betyr at WordPress må oppdateres. Dette tallet inkluderer nemlig også WordPress-utvidelser og temaer som kan oppdateres. For å finne ut av det må du klikke der, og lese på de første linjene. Der står det nemlig hvilken versjon av WordPress du har, og hvorvidt du har den nyeste eller ikke.

En del WordPress-sider får også opp et varsel på hovedsiden av administrasjonspanelet som ser slik ut:

WordPress må oppdateres

Dersom du allerede har den nyeste versjonen står det enkelt og greit «Du har den siste versjonen av WordPress». Da trenger du ikke å gjøre noe, og kan vente på neste oppdatering før du stresser mer over det.

Om du derimot har en eldre og utdatert versjon av WordPress vil det stå «Det finnes en oppdatert versjon av WordPress tilgjengelig».

Slik oppdaterer du WordPress

Hvis det er en ny versjon av WordPress tilgjengelig kan du enkelt oppdatere denne selv. Det kan lønne seg å ta backup av WordPress-nettsiden din før du oppdaterer, ettersom en oppdatering kan føre til problemer på nettsiden din, selv om de svært sjeldent gjør det.

Når du skal oppdatere må du tilbake til denne oppdateringssiden du når ved å klikke på tallet som viser antall oppdateringer som trengs. Du kommer også frem dit ved å klikke på «Kontrollpanel» -> «Oppdateringer» i hovedmenyen.

Der vil det være litt informasjon om hvilken versjon av WordPress du har, og hvilken du kan oppgradere til. Under er det en stor, blå knapp som sier «Oppdater nå», og denne må du da trykke på for å oppdatere WordPress.

Oppdatering av WordPress skjermbilde

Som du kan se på bildet er det to steder du kan klikke for å oppdatere. Merk at den ene heter «WordPress_X.X.X-nb_NO» mens den andre heter «WordPress_X.X.X-en_US». Den som slutter med nb_NO vil oppdatere til nyeste norske versjon av WordPress, mens den andre vil oppdatere til den nyeste versjonen av WordPress på engelsk. Så velg den som har blå knapp (dette gir samme som du allerede har som aktiv), eller det språket du ønsket å ha på siden din.

Når du klikker på «Oppdater nå» lastes en ny side inn, og her skjer den faktisk oppdateringen. Nå må du vente en liten stund, og denne oppdateringen kan ta alt fra noen få sekunder til flere minutter. I denne perioden kan verken du eller besøkende bruke nettsiden, så det kan være fornuftig å gjøre det på et punkt hvor få mennesker besøker nettsiden din.

Det er ikke helt krise om du lukker vinduet nå, men det er best å la det stå åpent mens WordPress oppdateres.

Når oppdateringen er ferdig vil du videresendes til en side som forteller litt om hva som er nytt i den nye oppdateringen av WordPress. For WordPress 5.6.1 ser den omtrent slik ut:

WordPress er oppdatert skjermdump

Nå er WordPress ferdig oppdatert, og det eneste som gjenstår er at du tar en rask sjekk over nettsiden din for å sjekke at alt er akkurat som det skal være. Om alt fungerer som det skal kan du bare slappe av, så er WordPress tryggere og bedre!

Det er med andre ord ikke spesielt vanskelig å oppdatere WordPress selv, og vi håper denne guiden har hjulpet deg med å kunne kutte i budsjettet for IT-konsulenter. For dette klarer alle og enhver selv.

Husk å oppdatere utvidelser og temaer

Også utvidelser og temaer kan inneholde sikkerhetshull, og det er ofte minst like viktig å holde disse oppdatert. Fremgangsmåten er mer eller mindre kliss lik, og du gjør det fra samme stedet. Her er en guide som tar for seg hvordan du oppdaterer WordPress-utvidelser enkelt.

Når du allerede har oppdatert selve WordPress er det en smal sak å ta saken med å oppdatere utvidelser og temaer også i egne hender.

Les også:

Legg igjen en kommentar