Bør man bruke kreatin når man trener styrke? Forklart

Kreatin er det nest mest populære kosttilskuddet for styrketrening etter proteintilskudd som proteinpulver, men er det slik at man bør bruke kreatin når man skal trene styrketrening?

Kreatin har egentlig en veldig enkel effekt på kroppen; den hjelper nemlig kroppen med å frakte energi til cellene. Dette merker man ved at man rett og slett har litt mer energi på trening, og kan yte bedre. Man er gjerne litt mer utholden, og til og med litt sterkere når man går på kreatin.

Det er ikke slik at man plutselig får kjempestore muskler av å bruke kreatin, men det må sees i sammenheng med trening. Man kan nemlig klare å pushe seg selv litt ekstra under treningsøktene, og dermed nå målet sitt litt raskere. Om man har stagnert med treningsutbyttet (i forhold til vekter man kan løfte eller lignende) kan kreatin hjelpe deg med å komme over denne kneika ved å gi deg litt mer energi enn vanlig.

Man kan også regne med å kunne ta flere repetisjoner eller sett av samme øvelse som tidligere, og dermed kunne trene mer enn før.

Så kort oppsummert; om du allerede trener mye og jevnlig kan kreatin ha en knallgod effekt, og du kan klare å yte bedre under treningsøktene, og dermed bygge muskler raskere. Samtidig er det ikke noe vidundermiddel, og du må legge inn egen innsats for at det skal ha noen effekt!

Les også: Er kreatin bra for jenter?

Når det er sagt er ikke kreatin er vidundermiddel, men det er et kosttilskudd som har vist seg å ha god effekt for de som trener mye. Dersom du bare trenger én eller to ganger i uka kommer du trolig ikke til å ha all verdens effekt av kreatin, da den på en måte bare forsterker resultatene om du virkelig jobber for det, men har ingen magisk effekt på muskler utenom dette.

En super ting med kreatin er at det er et veldig billig kosttilskudd, så man trenger ikke å punge ut med mange tusenlapper for en kur. En boks kreatinpulver på 500g koster ikke mange kronene hos Kost1, og hos Gymgrossisten kan må få en pakke med 500g helt ned i nesten hundrelappen. En vanlig dose er på 3 g til 5 g per dag, så en slik boks holder i 3 til 6 måneder. Man kan med andre ord bruke kreatin hver dag for rundt 20 kroner i måneden. Om man allerede har mye muskler kan det være aktuelt å bruke mer enn 5 gram om dagen, men det bør man beregne ut ifra egen vekt og hvor ofte og mye man trener.

I motsetning til mange andre kosttilskudd har også kreatin dokumentert virkning, og er mye brukt av idrettsfolk innen mange ulike grener. Det er få bivirkninger, og generelt forbundet veldig lav risiko rundt bruken.

Kreatin er derimot ikke bare gull og grønne skoger. Det er viktig å være klar over at kroppen binder opp mye vann når man bruker kreatin, så man må drikke ekstra væske for å holde seg hydrert. Det ekstra vannet som er bundet opp i cellene er helt supert når du er på trening, men de vil også få deg til å se litt oppblåst ut. Av den grunn er det mange som bruker kreatin på vinteren og tidlig vår, og slutter på det når sommeren nærmer seg. Mange har en kreatinsyklus på 3 måneder, etterfulgt av tre måneder uten, og roterer på dette.

Man bruker kreatin ved å røre ut pulver i vann og drikke det, men det er også mulig å få kjøpt det i tablettform. Det er ikke spesielt enkelt å røre ut i vann, så det kan være litt ekkelt å drikke det, men det er noe de fleste blir vandt til etter hvert.

Les også: Hvor bør man bestille proteinpulver?

Finnes det kreatin i mat?

Man får i seg kreatin via kjøtt til vanlig, men mengdene man får i seg er så små at det ikke spiller noen stor rolle i forhold til trening. Vegetarianere og veganere kan derimot ha ekstra stort utbytte av å bruke kreatin som et kosttilskudd, men det er nok ingen kreatintilskudd som er trygge valg for veganere, da de alle er laget av animalske kilder.

Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker for Gymgrossisten og Kost1.

Les også:

Legg igjen en kommentar