Kan man bruke proteinpulver når man er laktoseintolerant? Forklart

Proteinpulver er det mest populære kosttilskuddet for folk som trener styrke, men dessverre er det mange som ikke tåler vanlig proteinpulver på grunn av laktosen i det. Med laktoseintoleranse, melkeallergi eller laktoseallergi bør man uten tvil unngå vanlig proteinpulver med laktose i seg.

Det meste proteinpulveret lages nemlig av myse, og myse er stappfullt av laktose, så personer med laktoseintoleranse eller melkeallergi kan ikke bruke denne typen proteinpulver. Men finnes det proteinpulver man kan bruke når man er laktoseintolerant?

De med laktoseintoleranse kan ikke bruke vanlig myseproteinpulver, men det finnes mange gode alternativer. For eksempel kan man bruke myseisolatproteinpulver, eller proteinpulver fra erter, egg, soya, ris, kjøtt eller et annet produkt uten melkesukker.

Den vanligste typen proteinpulver for laktoseintolerante personer er laget av myse (whey på engelsk), men som er behandlet. Dette er en type proteinpulver som heter myseisolat, og dette er myseproteinpulver hvor man har fjernet nesten all laktosen slik at det ikke er merkbart selv for de med laktoseintoleranse.

Laktosen fjernes ved at alt fettet og sukkeret (laktose er melkesukker) separeres fra proteinet. Dette er dessverre litt dyrere enn vanlig proteinpulver, men man kan få tak i det hos Gymgrossisten eller Kost1. Bare klikk på lenkene for å bli tatt til produktene som inneholder myseisolat.

En kul sideeffekt av myseisolert proteinpulver er at det er veldig mye enklere å løse opp i vann eller melk, så det blir nesten som å drikke saft. Det er også lavere på fett, og regnes som det reneste og beste proteinpulveret man kan få tak i.

Så selv om det er litt dyrere er det også litt bedre for deg som vil ha så rene proteiner som mulig. Mange som driver med styrketrening med over gjennomsnittlig seriøsitet bruker myseisolert proteinpulver uansett om de er laktoseintolerante eller ikke, rett og slett fordi det er det reneste og beste proteinpulveret.

Andre alternative proteinpulver for deg med laktoseintoleranse

Det finnes også proteinpulver som ikke er basert på melk i det hele tatt, som f.eks:

  • Soyaproteinpulver. Dette fungerer som en god erstatning, men er litt dyrt. Dette er ofte en favoritt blant veganere som vil ha i seg ekstra proteiner. Soyaproteinpulver kan kjøpes fra Kost1 her.
  • Eggproteinpulver. Eggproteinpulver er en god erstatning til myseproteinpulver, men er nokså dyrt. De fleste ser nok på eggproteinpulver som et godt andrealternativ til vanlig myseproteinpulver. Eggproteinpulver kan bestilles fra Kost1 her.
  • Erteproteinpulver. Nokså billig, men det er splittede meninger om smaken. Mange liker den ikke så veldig godt, da det er litt merkelig med ertesmak på proteinpulveret sitt. Det er derimot et greit og billig alternativ for deg som bare tømmer det ned uansett. Erteproteinpulver kan bestilles fra Kost1 her.
  • Kjøttproteinpulver. I mange land er det populært med proteinpulver basert på kjøtt, men dette har liksom aldri tatt helt av i Norge. Men om du vil ha det må du regne med å betale ganske mye, for dette er den dyreste typen proteinpulver. Den regnes likevel som den reneste og besten typen proteinpulver, så det er vel verdt det!

Les mer: Fordeler og ulemper med kjøttproteinpulver.

Alle disse er laktosefri, så de kan helt trygt brukes av personer med laktoseintoleranse. Også disse variantene er typisk litt dyrere enn vanlig myseproteinpulver, men det er likevel ikke en veldig stor prisøkning i forhold til et vanlig proteinpulver av god kvalitet. Det er altså et godt utvalg av laktosefritt proteinpulver uansett om man vil ha det fritt for soya, laget av kjøtt, eller bare vil ha vanlig myseproteiner uten laktose i seg.

Les mer: Hvor bør man bestille proteinpulver?

Bare pass på å sjekke etter laktose på innholdsfortegnelsen på disse, slik at du ikke kjøper et kombinasjonsprodukt med en del soya/egg/erter og en annen del myse. Myse er jo det billigste å produsere, så man vil se raskt at mange typer proteinpulver inneholder dette.

Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker for Gymgrossisten og Kost1.

Les også:

Legg igjen en kommentar