Sparetips i jula: hvordan spare penger i jula

De fleste av oss bruker betydelig mer penger i desember enn noen annen måned i året, og jula er selvsagt grunnen til dette. En vanlig familie bruker mellom 7 000 og 10 000 kroner mer i desember enn andre måneder, så her får man en betydelig større utgiftspost enn det som er vanlig.

Gaver er selvsagt en stor del av hvorfor vi bruker så mye ekstra penger i desember, men også mat og kos krever sitt økonomisk. Mange av oss har en tendens til å kose oss litt ekstra i hele desember, og spiser gjerne ekstra god mat, litt ekstra godteri og litt mer kake enn vanlig. Isolert sett er ikke hvert måltid spesielt ille økonomisk sett, men over hele måneden baller det fort på seg.

Selv om vi alle ønsker å kose oss ekstra i jula, er det jo ikke ønskelig å måtte melde seg på Luksusfellen når januar begynner igjen. Da er det jo mye bedre å gjøre det man kan for at jula skal bli så økonomisk grei som mulig. Det er fint mulig å kutte litt i utgiftene knyttet opp mot jula samtidig som man får en like fin julefeiring som man ellers ville fått.

Start med et julebudsjett

Det føles kanskje litt kjedelig å starte juleplanleggingen med å lage et budsjett, men det er virkelig verdt det. Her kan man sette av summer til ulike formål, så gjelds det å handle så godt det lar seg gjøre innenfor de rammene du setter deg selv.

Budsjettet er spesielt godt for småting som julepynt, julegodt og sånt hvor man hele tiden bruker småsummer, men som blir dyrt over tid. Kjøper man litt julepynt hver gang man er innom en butikk baller det fort på seg, og før man vet ordet av det har man brukt godt over tusenlappen på julepynt den uka. Mange merker ikke engang at man bruker såpass mye, men med et budsjett får man god kontroll over akkurat slike ting.

Det er relativt enkelt å lage et julebudsjett. Åpne Excel på PC-en din og plott inn hva du tenker å bruke på ulike kategorier. Du velger selv kategorier, men noen typiske er mat, snop/godt, gaver, kos og arrangementer. Man må ikke på død og liv holde seg innenfor rammene hele tiden, og det er ikke farlig om man bruker mer enn det står i budsjettet. Det som derimot er så fint er at man får kontroll over hvor pengene forsvinner, så kan man ta mer beviste valg på om det virkelig er nødvendig med ennå mer julepynt eller dessert for femte dagen på rad.

Planlegg julegaver i god tid og kjøp på salg

Om du leser dette halvveis ute i desember er det selvsagt for sent å gjøre noe med det nå, men et veldig godt triks for å gjøre jula billigere er å kjøpe julegaver i god tid før julaften. Noen starter å handle julegaver allerede i romjula, mens andre bruker tiden mellom sommerferiens slutt og jul. Poenget her er at da slipper man at alle pengene man skal bruke på gaver forsvinner fra desemberbudsjettet, men sprer seg heller ut over en større del av året.

Samtidig får man sjansen til å vente på at julegavene man vil kjøpe kommer på salg. Det er sjeldent store salg i desember, så det er mye større sjanse for å få gode priser på julegavene dersom du kjøper dem et godt stykke i forveien.

Les også: Slik bytter du julegaver i romjula.

Den store bonusen med å kjøpe julegaver i god tid i forveien er ikke bare økonomisk. For hvor deilig er det ikke å kunne gjøre helt andre ting enn å være på shopping i desember da?

Sett pristak på julegaver

Det er fort gjort å kjøpe bare litt ekstra på julegavene, eller til og med kjøpe veldig dyre og fine julegaver. Mange blir like glade om du halverer summen du handler julegaver for. Dette gjelder både voksne og barn, og barn trenger virkelig ikke store Lego-slott til to tusen kroner i julegave!

Vi anbefaler å sette et pristak på julegaver god tid i forveien, og heller jobbe med å finne så gode gaver som mulig innenfor disse økonomiske rammene. Det er faktisk veldig morsomt å se hvor mye fint man kan få for en liten sum penger når man går inn for det!

Man må gjerne avtale pristaket på julegaver med venner og familie i god tid før jula. De fleste er enige i at det ikke er noe vits i å bruke tusenvis av kroner på julegaver, og dersom dere alle er enige i dette vil det være en fin forandring for alle sammen. Da kan alle heller jobbe med å kjøpe så fine gaver som mulig, samtidig som ingen har for høye forventninger til hva de kommer til å få.

Ta én stor julehandel

Det er mye penger å spare på å ta større, men færre handler. Dette gjelder også i høyeste grad for julehandelen. Prøv å se om du klarer å kjøpe inn alt for jula på én handletur, så slipper du å ende opp med å kjøpe litt ekstra hver eneste gang du er på butikken.

Å kjøpe alt av både gaver og mat på én tur høres kanskje heftig ut, men det krever bare at man bruker god tid på å planlegge hele jula i forveien. Så det er litt jobb, men det vil uten tvil spare deg for mye penger!

Ikke dra på alt av arrangementer og aktiviteter

Førjulstiden pleier som regel å være proppfull av arrangementer og aktiviteter, og det er både julebord, åpen dag på gårder, klasseavslutninger for barna og mye mer. Noe av dette må man jo dra på, men man trenger ikke å reise på absolutt alt av arrangementer og aktiviteter. Igjen er det ofte slik at slike arrangementer i jula er billige i utgangspunktet, men så baller det på seg når man kjøper svele med gløgg hver gang man er ute.

Så prøv å ha et bevist forhold til å dra på arrangementer i jula. Selv om det bare koster 50 kroner for å komme inn på åpen dag på en besøksgård blir totalkostnaden mye større når du kjøper deg noe godt å spise, to kopper kaffe, og ikke minst kanskje en stekepølse, litt lokalprodusert honning eller noe annet digg som er til salgs på gården.

Så prøv å tenke over hvilke aktiviteter og arrangementer du ønsker å få med deg, og prøv å holde deg til å kun reise på disse. Det går selvsagt an å sette seg mål om å ikke dra bankkortet mye når du først er på disse plassene ved å planlegge litt i forveien.

Mange liker også å bruke førjulstiden til å reise på storbyturer, for eksempel for å kose seg med førjulstiden i London eller dra på julemarkedene i Praha. Dette er jo selvsagt veldig koselig, men det vil jo også medføre en betydelig økt kostnad på julebudsjettet. Det er mange som sløser ekstra med penger når de reiser til storbyer i førjulstiden, for da er man i både julemodus og feriemodus samtidig, og bankkortet sitt løst!

Ikke ta helt av med julepynt – mye kan lages selv!

Trenger du virkelig å kjøpe så mye ny julepynt i år? For mange er ikke julepynt noen mangelvare, og man kan fint klare seg med det man brukte i fjor. Tenke over om du virkelig trenger å bruke hundrevis eller til og med tusenvis av kroner på å kjøpe ennå mer julepynt som du bare skal ha fremme i to-tre uker før det pakkes vekk igjen. Kjøp heller noen ting du virkelig liker som du kan ha i mange år, så slipper du å bytte ut halve julepynten hver eneste år.

Man kan jo også lage mye av julepynten selv, og dette er kanskje spesielt koselig når man har barn som kan være med på moroa. Men selv for oss voksne blir det noe eget om vi selv maler julekuler og jobber med å lage julepynt vi liker. Det blir kanskje ikke alltid like fint som det man kjøper ferdig i butikken, men det er uten tvil mye koseligere å ha henge i stua i jula.

Kan du skaffe noe brukt?

Det er mange muligheter til å kjøpe brukt i jula. Julepynt er jo ofte å se på bruktbutikker, og med litt flaks kan man også finne skikkelig fine julegaver i bruktbutikker eller på nettsider som Finn.no. Ved å kjøpe brukt kan man enten få mer ting for pengene man har satt av i budsjettet, eller få muligheten til å kjøpe litt billigere ting enn om man skulle kjøpe dem til fullpris i butikken.

Mange synes det er litt rart å skulle gi bort brukte gaver, men det er jo opp til hver enkelt. Folk flest begynner å bli ganske åpne for å bruke brukte ting, så hvorfor ikke gi bort en fin, men brukt gave? Så lenge den er i god stand og passer godt til mottaker er det jo bedre enn å bare kjøpe noe nytt tull som uansett ikke blir brukt.

Bruk klær du allerede har

Det er veldig mange som av en eller annen grunn synes det er helt nødvendig med et nytt antrekk til julaften, og kanskje til og med til middager eller fester i romjulen. Om man skal legge på to-tre antrekk til en allerede økonomisk krevende jul blir det ennå flere utgifter, og denne er for mange strengt tatt helt unødvendig.

En mulighet er å finne frem noe du allerede har liggende i skapet. Det er neppe noen som kommer til å bry seg om du bruker samme kjolen som året før. Et annet alternativ er å finne noen i samme størrelse som deg selv og byttelåne klær med dem. Denne kjolen skal jo brukes toppen to-tre dager, så da er det fint å kunne rotere litt uten å betale dyrt for det.

Ikke la julekosen vare helt fra 1. desember til midten av januar

Det er mange som starter julekosen allerede 1. desember, eller til og med ennå tidligere enn dette. Det er klart at dette blir betydelig dyrere enn om du venter til halvveis ute i desember med å starte julekosen. Dersom du baker kaker, spiser julesnop eller bare blir i ekstra julestemning (og åpner lommeboka deretter) kan du fort bruke tusenvis av kroner på juleting du egentlig ikke trenger lenge før du egentlig bør begynne å stresse med julekosen.

Vi anbefaler å drøye julestarten til rundt midten av desember. Det er greit med adventskalender og sånt, men ikke start med å spise julekaker eller kose deg ekstra bare fordi det er desember. Dette har du mer enn nok av tid til å gjøre fra midten av februar og frem til romjula er over.

Det samme gjelder for å avslutte jula. Når nyttårsaften er over bør man stoppe julekosen, og knipe litt igjen på lommeboka. Det er ikke noe vits i å fortsette julefeiringen langt ut på nyåret.

Unngå å kjøpe inn alt for mye mat til jula

Julematen er jo kanskje noe av det viktigste med jula, men folk flest har en tendens til å kjøpe utrolig mye mer mat enn vi egentlig trenger i jula. I jula ser folk ut til å være veldig redde for at det skal bli for lite mat, men det er likevel ingenting i veien for å kjøpe inn normale mengder mat. Folk kommer garantert til å bli mette selv om det ikke er tre kilo ribbe til hver deltaker.

Samtidig er det fornuftig å følge med på prisene hos de ulike dagligvareaktørene. Det er tradisjon for en stor priskrig i førjulstiden, og hvis du venter med å handle til rett før julaften er det stor sjanse for at du får tak i mye av julesnopen og juleproduktene mye billigere enn om du er veldig tidlig ute.

Julepriskrigen er litt ulik fra år til år, så her må man nesten bare følge med selv, og slå til når man føler at det er gode priser på det man trenger. De fleste kjedene har omtrent de samme tilbudene, så det er bare å følge tips for å spare penger på dagligvarer på samme måte som vanlig for å handle julematen så billig som mulig.

Vær forsiktig med å finansiere jula med kreditt

Det er mange som av en eller annen grunn liker å anbefale å bruke kredittkort i førjulstiden hvis man ikke har råd til å betale alt kontant. Vi mener derimot at du heller bør prøve å legge opp budsjettet på en måte som gjør at du kan ha en fin jul uten å måtte ty til kredittkort eller noe sånt.

Det kan jo virke enkelt å bruke kredittkort for å ta julehandelen, men da må du også betale for moroa i januar igjen. Og om du skulle være litt for treg med å betale det du skylder blir det hele dessuten ennå dyrere enn det i utgangspunktet var, for renter og gebyrer er alt annet en gratis på kredittkort.

Så vi anbefaler sterkt å heller kun bruke penger man har, og heller gjøre det beste ut av det man har råd til å kjøpe i jula.

Det er lov å kose seg litt ekstra i jula

Selv om man ønsker å spare penger i jula for å få en billigere julefeiring er det jo også lov å kose seg litt ekstra. Det kommer til å bli slik at desember er dyrere enn alle andre måneder for de aller fleste, og slik er det bare. Så kos deg, unn deg litt ekstra, men prøv samtidig å ha kontroll over hvor mye penger du bruker, og bruk pengene på en fornuftig måte. God jul!

Mange løser julekosen ved å begynne å spare litt ekstra, for eksempel ved å overføre en tusenlapp til en annen konto hver måned. Hvis du gjør dette fra og med sommerferien av har du plutselig 5 – 6 tusen kroner ekstra til jula, og kan få en super julefeiring uten å være redd for å sprenge budsjettet.

Les også:

Legg igjen en kommentar