100+ tips til sommerferie i Norge!

Det er utrolig mye spennende man kan finne på her i Norge i sommerferien, og på grunn av situasjonen med Covid-19 er det jo slik at de fleste av oss må legge hele sommerferien til Norge i år.

Av den grunn har vi valgt å samle over 100 ulike tips for å få en god sommerferie! Tipsene er skrevet med tanke på familier med barn og unge, men mange av dem fungerer også like godt for unge voksne, dere uten barn, pensjonister og alle andre.

Vi kan garantere at du kommer til å finne minst et par ting som virkelig fenger blant de 100+ tipsene nedenfor, så det er bare å bla deg nedover og se om du finner noe du kunne tenke deg å prøve i sommer!

Som nevnt er artikkelen skrevet for sommeren 2020 når vi ikke kan reise ut av Norge på grunn av Covid-19, men den fungerer også like godt i årene fremover.

Selve tipsene er en god miks av steder dere kan reise til, ting man kan oppleve og gjøre i nærmiljøet, og aktiviteter man kan gjøre i hjemmet eller i hagen sin. Så her er det noe uansett om du skal ha «staycation» eller ut og oppleve Norge.

1) Prøv stand up paddle

Stand up paddle har tatt verden med storm, og er absolutt noe man burde prøve i sommerferien om man finner seg et brukbart vann med grei temperatur. Som navnet sier skal man padle uten bølger, og det er en slags kombinasjon av å padle kano og stå på surfebrett.

Selve aktiviteten krever litt balanse, men er overraskende avslappende når man får dreisen på det. Dette er artig for både barn og voksne, og en fin familieaktivitet man kan prøve en dag i løpet av sommerferien.

Det er mange steder hvor man kan leie et stand up paddle-surfebrett, gjerne på typiske turistområder. Det er også mulig å kjøpe det selv, til en pris på rundt 3 000 kroner.

2) Spill brettspill på verandaen

Selv om det er sommerferie trenger man ikke å gjøre noe utenfor huset absolutt hele tiden. For barna kan det være vel så koselig å tilbringe noen timer sammen med hele familien på verandaen mens dere spiller et artig brettspill sammen. Vi mener at en brettspillkveld utendørs er et must for sommeren, og det kan bli en riktig så koselig kveld som ikke trenger å koste stort.

Mangler det på utvalg av brettspill i hjemmet? Hos ARK.NO kan dere få tak i det dere trenger.

3) Reis til vakre Jomfruland

Om du bor i nærheten av E18 på Østlandet anbefaler vi å vende nesa mot Kragerø for å ta ferje ut til vakre Jomfruland. Denne øya har enorme rullesteinstrender, en koselig campingplass, sykkelutleie som lar deg utforske hele øya, et utrolig rikt fugleliv, og en veldig koselig atmosfære. Her er det nesten som å ta seg en sydentur innad i Norge!

Det er mulig å leie små hytter på campingplassen, men det kan være lurt å være litt tidlig ute med å booke disse om dere skal reise i høysesongen.

Husk at det ikke er en ordentlig dagligvarebutikk på øya (selv om det er en liten med begrenset utvalg), så kjøp med det meste dere trenger før dere går ombord på ferja.

4) Ta noen late dager i hangekøya

Man må ikke glemme at ferien også må brukes til å slappe av. I 2020 kan vi jo ikke ligge på solsenga i syden, men det vi derimot kan gjøre er å skaffe oss en bærbar hengekøye som vi kan ta med for å slappe av akkurat der vi vil. Denne kan man pakke med seg og sette opp i skyggen av et tre om du bare vil kose deg med en god bok, eller i solsteka på en strand når du vil jobbe med fargen.

Få ting er like komfortabelt som en god hengekøye, så om du virkelig vil kose seg med avslapping i sommer er dette perfekt!

5) Ta en kajakktur i en elv

Å ta en padletur i en kajakk er en fin måte å oppdage norsk natur på, og noe man kan gjøre sammen som enten et par eller en hel familie, gitt at man har en voksen per kajakk.

Akkurat som med stand up paddle-brettene er det mulig å leie kajakker, og prisen er sjelden spesielt avskrekkende. Det er også mulig å kjøpe ekte kajakker til en nokså stiv pris, eller oppblåsbare kajakker som fungerer helt grei til omtrent 1500 kroner. Sistnevnte fungerer veldig greit til turer i rolig vann, men bør ikke kombineres med høye bølger eller veldig lange turer. Men de er helt geniale når man skal padle og gå tur i skogen samtidig.

Kombiner gjerne en kajakktur med en telttur ute: få ting er like koselig som å padle til et fint sted dere liker for å slå opp teltet og kose dere med en overnatting ute i naturen nær vannet.

6) Dra til Tusenfryd

Tusenfryd er en enorm fornøyelsespark omtrent en halvtime unna Oslo, og de fleste av dere er sikkert godt kjent med parken allerede. Så om dere liker fart og spenning er det bare å reise til Tusenfryd for å ta noen runder på berg-og-dalbanene de har der. Her er det noe for alle aldere, inkludert selv de minste, og på varme dager kan man også ta seg et bad i badelandet.

7) Opplev de magiske strendene i Lofoten

Lofoten er trolig en av Norges mest populære turistmål, og det er ikke uten grunn. I 2020 får vi neppe turister fra utlandet, så da er det jo den perfekte sjansen til å oppleve noen av de norske perlene uten at det er for tett med folk der.

Lofoten i seg selv er en øygruppe med flere vakre øyer, fantastiske fjell, og de vakreste strendene man finner her i landet. Det er et paradis for surfere, men det er også roligere strender for dere som reiser med barn eller som bare vil ha det litt roligere.

De fleste som reiser til Lofoten blir der mellom 4 og 7 dager, men det er fint mulig å være der lenger enn som så.

8) Lei en hytte ved sjøen

Når man kanskje ikke har mulighet til å ta en uke i syden, er en uke i en hytte ved sjøen det nest beste alternativet. Se for deg enten en helg, langhelg eller en hel uke med grilling, brettspill med familien, båtturer, dager på stranda, krabbefisking, jordbærplukking og avslapping i en idyllisk hytte ved sjøen! Hva er vel bedre?

Å leie en hytte ved sjøen for en ukes tid koster jo en del kroner, men det er neppe dyrere enn hva en tilsvarende uke i syden hadde vært. Igjen er det lurt å være litt tidlig ute om dere vil booke en god hytte i fellesferien, for det er mange som er interessert i å leie dem nå om dagen.

9) Overnatt i telt i skogen

En telttur med familien eller bare noen nære venner er en billig, men fantastisk opplevelse. Velg dere ut en dag hvor det er meld nokså lite vind og greie temperaturer, pakk ryggsekken, og finn dere et fint sted å reise til.

Her i Norge har vi lov til å sette opp telt hvor som helst i skogen så lenge det ikke er til sjenanse for andre, så her er det bare å finne en koselig sted hvor dere kan slå opp teltet. Ta med en god, batteridrevet høyttaler, engangsgrill og grillmat, så blir det garantert en koselig tur.

10) Lek i vannskiler i hagen

Om du trenger å aktivisere barna litt uten å ville styre med å forlate hjemmet, er vannsklier i hagen en perfekt løsning. Barn elsker jo vannlek på sommeren, og kombinert med skiler blir det dobbelt så moro.

Om du vil gå «all in» kan du kjøpe en oppblåsbar vannpark med både vannsklie, et lite badebasseng og hopeslott i én og samme pakke. Ikke akkurat det billigste man får tak i, men barna kommer til å elske det!

Alternativt kan man jo gå for litt billigere løsninger som denne, men da må man allerede ha et basseng det kan kobles til.

11) Dra til Svalbard!

Det er jo ikke lov å reise ut av landet på sommeren i 2020, men det er fortsatt mulig å ta en eksotisk opplevelsesreise til selveste Svalbard. Dette er et norsk territorium, så du forlater aldri landet når du drar dit!

På Svalbard kan man oppleve mye spennende, og det er spesielt naturen som er verdt å reise dit for å se. Trolig blir det proppfullt på hoteller og flyene dit, så vær tidlig ute med å planlegge reisen dit om det er et ønske.

12) Lag noen koselige filmkvelder

Man må jo ikke sitte ute i kveldssola hver eneste kveld, og noen ganger er man jo uheldig med været også. Hva er vel bedre enn å poppe litt popcorn, åpne en flaske brus, dempe belysningen og sette på en god film for hele familien?

I dagens tidsalder er det også veldig enkelt å finne nye filmer, og man har både Netflix, HBO Nordic, Viaplay, TV2 Sumo og flere som alle har et godt utvalg av familiefilmer i utvalget sitt.

13) Lær dere dronekjøring

Å fly med droner er en givende hobby som krever en del tid for å komme ordentlig i gang med. Om dere er flere i familien som er glad i teknologi er dette en perfekt ting å bruke tid på sammen i sommer, for på sommeren er det mye godt vær som gir gode forhold for å fly med drone.

En drone som lar deg ta bilder eller filme i god kvalitet trenger ikke å koste mer enn 800 kroner, men det er selvsagt mulig å bruke mer penger for å få en bedre drone som er større, mer stabil, har bedre batteri og jevnt over flyr bedre.

Kombiner gjerne dette tipset med en campingtur, en tur til kysten eller andre tips og råd fra listen her, så får dere opplevd området på en helt ny måte, og får foreviget ferieminnene med dronebilder.

14) Dra på kanotur med telt i bagasjen

Å padle kano er verken fysisk krevende eller noe som krever at man har veldig peiling på hva man driver med. Det er derfor ganske enkelt å pakke mmed seg hele familien ut på en kanotur så lenge dere husker redningsvester og utstyr til turen.

Noe av det beste med en kanotur er at man kan både kose seg med den rolige padlingen, så vel som utforske steder man kanskje ikke kommer enkelt til til fots. Med litt flaks oppdager dere en skjult juvel hvor dere kan bære opp kanoen og sette opp teltet. Ikke glem engangsgrill og enkel grillmat, så blir det garantert en super opplevelse!

15) Besøk Dyreparken i Kristiansand

Dyreparken i Kristiansand er alltid en favoritt hos barna – her kan mman jo se løver, tigere, apekatter, sjimpanser, krokodiller og mye mer! Om dere vil ha en fin utflukt hvor dere for det meste er utendørs i sola er dette et godt valg. Turen kan tas som en dagstur eller over to dager med overnatting enten i parkens egne hoteller eller på et annet hotell i Kristiansand.

16) Ha vannkrig i hagen

Alle barn elsker vannkrig! Når sola steker som varmest er det trolig svært populært å dra frem et sett med heftige vanngevær. Flytt rundt på hagemøblene for å lage muligheten for å komme seg unna angrepet, og del hagen i to, så har dere plutselig en organisert vannkrig.

Om du ikke har lyst til å ha vannkrig selv er det jo alltids mulig å få barna til å leke det med naboungene isteden.

17) Sett ut mat til fuglene

Selv om det egentlig ikke er nødvendig å mate fulgene på sommeren er det fortsatt noe man kan gjøre dersom man har lyst. Da får både de lokale fuglene litt ekstra å spise på, samtidig som dere kan glede dere til å se hvilke fugler som stikker innom fuglebrettet i løpet av dagen.

Lag gjerne en oversikt over hvilke ulike fuglearter dere ser, så blir det et morsomt spill ut av det.

18) Dra på en fjelltur

Fjellturer er jo en god, gammel klassiker både på sommeren, høsten, vinteren og våren. De fleste av oss har kort avstand til fjellet, og på sommeren er det både godt og varmt så lenge sola er fremme.

Pakk gjerne med lunsj og gå til et sted med en liten innsjø som dere kan ha helt for dere selv. Ta et bad, spis lunsj og bare nyt livet etter gåturen! Det er få ting som er like idyllisk på sommeren som å ligge på fjellet ved en liten innsjø.

19) Sjekk ut en klatrepark

Klatreparker blir stadig mer populære, og nå finnes de mange uliker steder rundt om i landet. Det er blant annet kjeden Høyt & Lavt 15 ulike lokaliteter i Norge per 2020, samt en del andre klatreparker som ikke er del av kjeden. Så for mange av oss er det kort vei til nærmeste klatrepark.

I en klatrepark kan folk i alle aldere prøve seg på utfordringer som passer deres erfaring og ønske, fra små hinderløyper rett over bakken for de minste barna, til skikkelige klatreturer høyt oppe i trær for de voksne.

Om du ennå ikke har tatt med familien til en klatrepark bør du prøve det i sommer! De fleste som prøver det ender opp med å gjøre det til en årlig greie.

20) Dyrk noen grønnsaker som blir klare raskt

Å dyrke grønnsaker er en morsom aktivitet for hele familien, selv om barna gjerne kan være litt for utålmodige til å sette pris på vekstperioden. Velg derfor noen grønnsaker som vokser raskt!

Både plantingen, vanning og høstingen er artige aktiviteter som barna gjerne synes er spennende, og om man ikke skal reise vekk i mer enn noen dager i strekk er det en god sjanse for å dyke litt grønnsaker selv hjemme. Start med noen frø inne som plantes ut i hagen når sommeren virkelig kommer, og høst dem når de er klare.

Vi synes det er få ting som er like koselig som å plukke sine egne tomater når man skal grille hamburgere i sommervarmen, eller hente en agurk i grønnsakshagen når man lager salat.

21) Dra til en campingplass

Om du er en av dem som egentlig ville reise til syden kan en tur til en campingplass være det nest beste. Om du har flaks med været kan du se frem til lange dager på stranda med stekende sol og varmt vann. Det er kort vei for barna for å kjøpe seg en is eller litt snacks, og dere voksne kan kose dere med kveldssola utenfor campingvogna, teltet eller hytta.

Det er flere som leier ut ferdige løsninger på campingplasser, så man må ikke nødvendigvis kjøpe en egen campingvogn for å benytte seg av denne typen ferie. Noen leier av campingvognen sin visse uker i løpet av året, mens de fleste campingplasser også har flere hytter til utleie.

Ellers er jo gjerne glamping et godt alternativ! Her kan man leie eller kjøpe et lukseriøst telt som man kan sette opp hvor man vil enten det er på en campingplass langs kysten, eller ute i skogen for den saks skyld.

22) Lag gapahuk i skogen

En gapahuk kan være en veldig enkel konstruksjon, men om man tar med barna på det kan det være ekstremt moro. Hva er vel bedre enn å lage sin egen gapahuk for så å overnatte i den?

Om du har grunneiers tillatelse kan du lage en med granbar og kvister du finner i skogen, men uten dette bør du bruke litt presenning istedenfor granbar, så slipper du at noen blir sure på dere.

23) Gå på bærtur i skogen

Den siste halvdelen av sommeren byr på mye fint i naturen, inkludert flere typer bær! Bærturer er alltid koselig uansett om man vil plukke jordbær, blåbær, kreling, tyttebær eller multer.

Blåbær er trolig den bærtypen som er enklest å plukke i litt større mengder uten å måtte reise langt, og typisk også favoritten til barna. Så ta med et par tomme poser og vend nesa mot skogen, så kan dere kose dere med blåbær de neste dagene.

24) Opplev midnattssola

Midnattssola er noe helt eget, og midt på sommeren kan man få oppleve denne i de nordlige områdene i Norge. Om dere ikke har opplevd den før kan det kanskje være en kul ting å gjøre i sommer? Enten pakker dere bilen og kjører nord i starten av juli, eller så kan dere flå opp til f.eks Bodø eller Tromsø i noen dager.

25) Dra til Sommarland i Bø

Sommarland i Bø er en av verdens største vannparker, og har drøssevis med vannsklier, klatrestativ, basseng og annen moro for både barn, ungdom og voksne. Det kan være litt lange køer på noen av skliene midt på sommeren, spesielt på de varmeste dagene, så legg gjerne turen dit litt utenfor fellesferien hvis du liker å ha plassen litt for deg selv.

26) Lei en hytte på fjellet

Det er mange som stort sett bruker hytta på fjellet om vinteren, og etter at påska er over legger de den ut til leie. Å ta en uke eller to i en hytte på fjellet blir garantert koselig, for det er så mye mer med fjellhytter enn bare å stå på ski.

Så fyll opp bagasjerommet med god mat, ta med litt ved til å grille maten skikkelig, og gjør dere klar for en uke med kos på hytta!

Prisen for en uke på en fjellhytte vil være betydelig lavere enn om dere skal leie hytte ved sjøen midt på sommeren, selv om det likevel vil koste en del tusen kroner om dere skal ha en relativt moderne hytte.

27) Bad i et «hemmelig» tjern

Norge er proppfull av små innsjøer og tjern hvor man kan bade, og om du går litt ut av stien kan du være heldig å finne et «hemmelig» tjern hvor dere kan bade og ha hele området helt for dere selv. Hva er vel mer befriende enn å være helt alene ute i naturen og kunne bade og kose dere?

Bruk gjerne Google Maps for å sjekke etter potensielle steder på forhånd, så slipper du å lete i blinde. Noen små innsjøer kan se fine ut på kartet, men så ser man raskt at det ikke er en god badeplass når man kommer frem, men før eller siden kommer dere til å finne et egnet sted som er «deres».

28) Inviter til grilling

Hva med å invitere venner, naboer og familie til en skikkelig grillfest i sommer? Selv sommeren 2020 hvor vi har strenge koronatilltak er det mulig å ha en ordentlig hagefest så lenge man planlegger skikkelig, setter frem antibac og legger opp til at alle kan holde 1 meter avstand.

29) Sett opp et hoppeslott i hagen

Hoppeslott er noe de fleste barn digger, og ikke lenger noe man trenger å reise til en fornøyelsespark for å gjøre. Akkurat som trampoliner tok verden med storm på tidlig 2000-tallet har hoppeslott også begynt å gjøre det, og nå kan man få tak i et ordentlig hoppeslott ganske rimelig.

Om dere setter opp et hoppeslott i hagen blir barna garantert de mest populære i nabolaget, for dette fungerer som en magnet for barn.

Hoppeslott kan kjøpes hos f.eks Coolstuff for noen få tusen kroner.

30) Lei en båt i noen dager

Å leie en båt blir garantert en god opplevelse (så lenge værgudene er med på laget), uansett om dere bor i nærheten av ferskvannsinnsjøer eller ved sjøen. Med båten kan dere enten nyte livet ute på sjøen, fiske rett fra båten eller bruke den for å komme til strender og områder som er umulig å komme til ellers.

31) Inviter piggsvin til å spise mat i hagen deres

Akkurat som med å sette ut mat til fugler, kan man sette ut mat til piggsvin. Disse dyrene spiser egentlig snegler og litt diverse, og er nyttige å ha i hagen, men med egen piggsvinmat er det mye enklere å lokke de til hagen deres.

Hvor koselig er det ikke å se de små piggsvinene stå og spise i hagen? Det er i alle fall en favoritt blant barna her i huset, så det anbefales sterkt!

32) Ta en weekend i Bergen

Bergen er uten tvil en av Norges fineste byer, og en weekendtur er absolutt å anbefale uansett om dere vil dra på teater, spise en god middag på bryggene, eller bare ta med barna til Akvariet i Bergen for å oppleve alle de kule fiskene og sjødyrene der.

33) Sett opp en fuglekasse med kamera

Om du ikke får nok av å se på fugler fra vinduet ut mot fuglekassa hvor de får mat, kan du vurdere å kjøpe en fuglekasse med kamera. Dette fungerer akkurat som du forventer deg; du setter det opp i nærheten av huset, så sender det en video-feed til PC-en eller mobilen din. Da kan du og familien sitte og følge med på hvordan det går med fugleungene som bor i fuglekassa gjennom sommeren fra de klekkes og frem til de forlater foreldrene på sensommeren.

34) Lag en taubane i hagen

En taubane i hagen er genialt – ikke bare er det moro for barna, det fungerer også som en knallgod crossfitøvelse for de voksne som liker å holde seg i form! Her kan man enten lage noe selv ved å bruke et tjukt tau og litt kreatitet, eller kjøpe et ferdig sett.

35) Se bjørnene i Bjørneparken i Flå

Når man kommer inn i Hallingdal er Flå første byen du kommer til, og her ligger det både et stort kjøpesenter så vel som en dyrepark med navn Bjørneparken. Her kan du og familien se både bjørn, gaupe, ulv og til og med leoparder!

For de minste er det også et plaskeland og veldig godt med klatrestativ og lekeplasser. Hver dag fôres alle dyrene, og man kan se på dette for å få sett dyrene nære.

36) Sett opp en klatrevegg i hagen

Om barna har litt for mye energi til overs kan en klatrevegg være det de trenger for å underholde seg i hagen i sommer. Dette kan gjøres enkelt ved å kjøpe klatreveggfester som skrus inn i garasjeveggen eller på et eget oppsett, så kan barna buldre og klatre som de vil.

37) Hør på lydbøker mens du jobber i hagen

Noen liker det, mens andre hater det. Ja, vi snakker om hagearbeid. Gresset må klippes, blomsterbedet må lukes, og plenen må rakes. Om du er en av dem som synes det er kjedelig arbeid anbefaler vi å kjøpe et godt headset og sette på en god lydbok.

Lydbøker er langt ifra like stress som i gamle dager da man måtte bytte mellom 10 CD-er for å høre hele, for nå om dagen foregår alt via apper som Storytel eller Fabel. Dette fungerer omtrent på samme måte som Spotify eller Netflix, og du bare streamer de lydbøkene du vil høre akkurat når du vil. Dette gjør hagearbeidet mye hyggeligere!

38) Ta noen dager i Stavern

Det er vanskelig å være uenig ia t Stavern er en knallgod sommerby, for det er få byer i Norge som gir like god sommerstemning som denne lille byen i Vestfold og Telemark. Her kan man vandre langs koselige kyststier, kose seg på den lokale pubben, spise på restauranter langs sjøkanten, bade på en av de vakre strendene, eller se på båtene på bryggene.

Det er en del hytteutleie i områder rundt Stavern, men det kan være litt dyrt å leie midt i sentrum av byen. Så sats på å finne noe som ligger 10-15 minutter unna, så får du en ålreit hytte med kort vei til sommerparadis.

39) Lær nye triks på trampoline

Trampoler er like populære som alltid, og for barn og unge kan det gå mange timer på trampolina i sommer. Så hva med å gå inn for å lære et nytt triks sammen med barna? Garantert god stemning!

40) Dra på museum i nærheten av der dere bor

Rundt om i de norske byer er det all verdens ulike museer, og de fleste tettsteder og byer har minst ett museum i nærheten. Så hva med å ta turen til et lokalt museum i sommer for å lære mer om lokalhistorie eller se kunstutstillinger fra en lokal kunstner?

Mange av oss er altfor dårlige til å dra på slike ting som faktisk er i nærområde, da vi tenker at vi heller kan gjøre det en gang i fremtiden. Så i sommer er en perfekt mulighet for å utforkse de lokale museene.

41) Prøv ut rafting

Rafting er en kul aktivitet hvor en gruppe med venner eller en familie kan rafte nedover et elvestryk. Noen foretrekker heftige raftingsturer, mens andre vil ha det mildere, men det finnes heldigvis noe for alle (utenom de aller minste).

Det er mange muligheter for rafting i Norge, men det kan være lurt å bestille båt og instruktør i god tid i forveien, da det er en del etterspørsmål midt i sommerferien.

Rafting gir garantert minner som sitter igjen i lang tid, og er en veldig kul aktivitet for dere som ønsker litt fart og spenning.

42) Lag et eget utekjøkken!

Om du har litt penger til overs som følge av at årets sommerferie egentlig ble avlyst, kan det være mulig å investere den i et koselig utekjøkken isteden. Med et utekjøkken har man så mye mer enn bare grillen – man har alt man trenger for å tilberede alt utendørs.

Om dere er en familie som ofte griller ute på sommeren kan noen få tusen kroner på et utekjøkken være med på å gjøre disse allerede koselige dagene ennå koseligere. Nå trenger man ikke lenger å gå inn for å gjøre klar salaten, skylle vekk vettet fra en tallerken, eller marinere kjøttet. Samtidig får dere et fint samlingspunkt når kokken står og griller maten.

43) Vandre gatelands i Trondheim

Trondheim er kanskje en av Norges koseligste byer, og det er spesielt koselig å vandre gatelangs i de trange gatene i den gamle delen av byen. Så hva med å ta en langhelg i Trondheim istedenfor London i år?

Det er også mye spennende man kan gjøre i Trondheim, som å besøke en av de mange ulike museene i byen, dra en tur ut til Munkholmen, ta deg en shoppingrunde, eller se selveste Nidarosdomen fra innsiden.

44) Dra på fisketur

Nå er ikke nødvendigvis midt på sommeren den beste tiden å reise ut for å fiske, men det er likevel langt ifra umulig å få opp noen gode fisk! De fleste av oss synes nok det er koselig å pakke sekken med litt niste og et stormkjøkken for å kunne spise dagens fangst.

En fisketur er absolutt en fin sommeraktivitet, og man kan selv velge om man vil aktivt fiske med hele familien som kaster sluk, eller om man bare vil sette ut noen stenger og bare slappe av og kose seg mens man venter på at det skal bite.

Om dere skal fiske ved sjøen er det fritt frem for å fiske som dere måtte ønske, men i ferskvann må dere ha fiskekort for å få lov til å fiske der. Barn under 16 kan for øvrig fiske gratis i ferskvann også, men vi voksne trenger fiskekort. Disse kan ofte kjøpes på internett på Inatur, eller på lokale dagligvarer og bensinstasjoner.

45) Opplev Hunderfossen

Hunderfossen Eventyrpark er en familiepark som ligger like utenfor Lillehammer. Her er det over 60 ulike attraksjoner, og de fleste av dem er inspirert fra norske folkeeventyr eller Ivo Caprinos arbeid. Her kan man oppleve mange kjente og kjære figurer, troll, prinsesser og andre eventyrfigurer du husker fra barndommen.

I nærheten ligger altså Lillehammer, en koselige by som har en del fine butikker, en koselig gågate og en fin atmosfære. Så kombiner gjerne turen til Hunderfossen med en overnatting og en dag i Lillehammer også, så får dere litt mer enn bare akkurat parkopplevelsen.

46) Se fjordene i Midt-Norge

Norge er stappfull av vakre fjorder, men langt ifra alle har tatt seg tid til å virkelig se dem. En tur til et område i eller i nærheten av Sogn of Fjordane er noe alle bør unne seg, og det er mange vakre tettsteder og områder her. Kombiner gjerne turen til å se fjorder med å se isbreer og vakre fjell.

Selv om du bor på Østlandet er det fullt mulig å komme til fjorder i løpet av en litt lang kjøretur, så book deg inn på ei lita hytte ved fjorden, så blir det en fin reise for hele familien.

47) Sett opp en vannspreder på trampolina

Vi har nevnt trampoliner tidligere i listen, men denne gangen handler det om å koble til en vannspreder på trampolina. For noen hundrelapper får man nemlig en egen trampolinavannspreder som tar leken til nye høyder. Denne kan kobles til sikkerhetsnettet for å lage en jevn vannsprut over hele trampolina, så det er perfekt til varme sommerdager når det egentlig er for varmt for å hoppe på trampolina i lang tid.

48) Prøv ut dykking og snorkling

Man tenker kanskje ikke nødvendigvis på Norge som en spennende destinasjon for å snorkle eller dykke, for vi har ikke helt de samme forholdene som man finner i mer tropiske strøk. Det er likevel mye spennende å se om du reiser til kysten av Norge med litt enkelt dykkerutstyr.

Med en gang du kommer under havet ser du at en ny verden åpner seg opp, og de fleste blir overrasket over hvor mye spennende man kan se med en gang man kommer under vann. Dette kommer til å falle i smak for alle som er nysgjerrige, uansett om man er 10, 40 eller 80 år!

Et snorklesett trenger ikke å koste mer enn et par hundrelapper, så det er en billig aktivitet. Et skikkelig godt snorkelsett med god snorkel og dykkermaske koster typisk mellom 600 og 800 kroner, men et startsett til 200-300 kroner fungerer helt utmerket for litt enkel bruk.

Om du skal på ordentlig dykketur krever det veldig mye mer utstyr og en instruktør, så det må jo planlegges i litt større grad enn om dere bare skal snorkle. Det er likevel vel verdt det, og en opplevelse som kommer til å bli husket i mange år fremover!

49) Dra på piknik

Hva med å pakke en sekk med god mat og ta en piknik på et udyret jorde eller et annet åpent sted? Kanskje i parken? Piknik er så koselig som man får det, og lar dere få spist en bedre lunsj samtidig som dere kan høre fuglene kvitre i bakgrunnen!

Det geniale med piknik er at man stort sett har det meste man trenger i hjemmet sitt allerede, og det er bare å stoppe innom en dagligvarebutikk om det er noe man mangler. Så om man sitter inne en tilfeldig dag i fellesferien og kjeder seg så er dette noe dere kan finne på på kort tid. Bare pakk sekken og kom dere ut, så har dere en piknik i løpet av en halvtimes tid.

50) Bad i jettegrytene i Nissedal

Jettegrytene i Nissedal er et utrolig kult naturfenomen hvor vann og is har laget naturlige badebasseng som er avrundet i kantene. Her er det noen slags kulper ned i bakken som er fulle av varmt vann, samt naturlige vannsklier man kan prøve.

Er du glad i utrolig natur og å bade er dette den perfekte kombinasjon. I naturskjønne Nissedal er det også mye annet flott å oppdage!

51) Fang krabber i sjøen

Å sitte på brygga med en klype og snor for å fange krabber er alltid en favoritt blant barna. Dette kan lages helt selv ved å bruke en klype, litt hyssing og en liten trepinne. Ellers kan de kjøpes for 20-30 kroner, så det er ikke store summen for å komme i gang.

Konseptet er enkelt nok at dere tar litt kjøtt (som en pølsebit eller skinkebit) som dere fester i klypa og kaster den ut i sjøen ved siden av litt tang. Etter litt tid vil forhåpentligvis en krabbe feste seg på den for å spise, og da er det mulig å dra den opp og legge den i en bøtte med vann. Moro for barn som har lyst til å se nærmere på de rare skapningene som bor nede i havet!

Når dere er ferdig er det bare å slippe dem ut igjen.

52) Dra på artsjakt

Målet med en artsjakt er å gå ut i naturen og finne arter. Det spiller ingen rolle om dere leter etter planter, biller, blomster, sopp, fugler eller andre grupper med dyr og planter, for poenget er å komme seg og ut prøve å lære hvilke arter som bor i nærområdet.

Det kan være litt vanskelig å komme i gang, og vi anbefaler å kjøpe en bok for det du vil lete etter. Det finnes for eksempel en god bok om de vanligste fuglene, en annen om de vanligste insektene, om de vanligste plantene og så videre. Så kjøp en bok for den gruppen du har lyst til å prøve å finne, og ta med deg barna ut for å finne arter!

Det er også mulig å registrere hva du finner på nettsiden Artsobservasjoner. Denne fungerer for hele Norge, og deler inn funnene dine for hver kommune. Da kan du se hvor mange arter du finner til sammen, og kanskje til og med utvikle en liten konkurranse med de andre i familien?

53) Utforsk havet med en undervannsdrone

Vi har tidligere nevnt snorkling som en kul aktivitet å gjøre i sommerferien, men om du ikke får nok av livet under vann kan du ta det hele et steg lenger med en undervannsdrone. Det er omtrent det du forventer deg; en drone som fungerer under vann istedenfor i lufta.

Prisen er kanskje litt drøy, for du må ut med nesten 15 tusenlapper for en god undervannsdrone, men når du først kjøper den får du mye moro for pengene. Denne undervannsdronen lar deg nemlig utforske havet under vann i hele 2 timer før den må lades. Ferden kan du hele tiden se via mobilen din, og selvsagt filmes hele turen i 4K-film underveis.

Her er det gode muligheter for å lage vanvittig kule YouTube-videoer, finne sjeldne og spennende fisk, og ikke minst bare ha det moro med å utforsk verden under vann.

54) Besøk Polar Park

Hva med å besøke verdens nordligste dyrepark? I Polar Park i Bardu kommune i indre Troms kan du se et stort utvalg av norske dyr, inkludert både ulv, gaupe, jerv, fjellrev og bjørn. Parken er omtrent som du forventer av en dyrepark, så her er det moro for både barn og voksne.

I Polar Park kan man kombinere dyreparken med en reise nordover for å se midnattssola, og kanskje reise videre for å se hva mer Nord-Norge har å by på.

55) Reis med Telemarkskanalen

Telemarkskanalen er trolig en av Norges mest kjente båtturer, og går fra Skien og helt til Dalen. Du kan enten ta hele turen én vei, kjøre tur/retur, eller bruke den som et fremkomstmiddel fra ett stopp til et annet. Uansett hva du velger kommer du til å få en koselig tur i vanvittige omgivelser! Det er få steder i landet som er så vakre som indre Telemark, og du får sett veldig mye flott natur mens båten kjører innover.

Dette er en opplevelse for hele familien som godt kan kombineres med andre attraksjoner i nærområdet.

56) Besøk meteorittkrateret i Hallingdal

I Nesbyen i Hallingdal ligger Gardnoskrateret, et enormt meteorittkrater som strekker seg hele 5km i diameter. Selve krateret er hele 540 millioner år gammelt, og er et av veldig få meteorittkrater man faktisk kan komme frem til uten å måtte gå veldig langt. Krateret ligger bare ti minutter nord for Nesbyen, så det er omtrent 2,5 time fra Oslo sentrum med bil.

På sommeren kan man bli med på guidede turer i krateret for å lære mer om geologien i området, samt meteoritter og grunnen til at de havner på jorda. Det er også mulig å bare besøke krateret på egenhånd for å se det særegne fenomenet.

57) Prøv brevandring

Brevandring er en veldig kul opplevelse for de som er interessert i friluftsliv, og noe man kan gjøre i sommerferien. Det krever en del utstyr og forberedelser, men med litt innsats kan man fint gjøre seg klar for det på kort tid. En del av utstyret kan man dessuten leie.

Det er flere steder i Norge hvor man kan dra på brevandring, og mange profesjonelle instruktører som kan ta dere med. Denne aktiviteten passer nok best for voksne og de med ganske voksne barn, og ikke for barnefamilier, men det er likevel en så kul aktivitet at vi bare måtte ha den med på lista.

58) Dra på fugletitting

Vi har tidligere foreslått å sette ut et fuglebrett i hagen, men vi anbefaler også å ta med familien på en utflukt for å titte på fugler. Rundt om i landet er det egne fugletittetårn, ofte knyttet til våtmarksområder hvor det er mange ulike fuglearter.

kjøp en god feltbok om fugler og ta med ungene ut for å se på fugler. Man trenger selvsagt ikke å dra til et fugletårn, for fuglene er jo overalt – både langs kysten, i skogen, på jorder eller i hager og parker. Man finner litt ulike arter rundt om, så det er godt mulig å ta flere ulike tyrer til ulike plasser for å få sett noen nye arter.

Å se på fugler høres kanskje kjedelig ut, men det har en tendens til å være veldig avhengighetsskapende. Før du vet ordet av det bruker du helgene dine på å reise rundt for å se hvilke nye fugler du kan finne!

59) Prøv en runde med golf

Golf er noe du kanskje ikke driver med til vanlig, men det er en kul aktivitet man kan bruke en full dag på. Man trenger ikke å være verken velstående eller sær for å ta en runde golf, og det er mange klubber som tilbyr kurs for nybegynnere som bare vil prøve en runde eller to med golf sammen med en instruktør. Dette er ikek engang spesielt dyrt!

Så hva med å prøve noe helt nytt og spennende i sommer? Ta et slag golf og se om det er noe for deg. De fleste har et golfannlegg som ikke er altfor langt unna der de bor, for disse finnes stort sett rundt om i hele landet.

60) Dra på sopptur

Når sensommeren begynner er det også tid for sopp, og i hele august vokser gode matsopp opp fra jorda. Det kan være litt skummelt å skulle gå på sin første sopptur, men om du ikke føler deg komfortabel finnes det mange kurs og guidede turer du kan bli med på.

Vi har tidligere skrevet om hvilke sopper som er best å plukke for nybegynnere, så ta gjerne en titt på den for å komme i gang.

En sopptur er ikke bare en koselig tur, det er også en god anledning for dere og barna til å bli kjent med soppriket og alle de forskjellige typene sopp som finnes. Om dere er heldige får dere dessuten smakfullt tilbehør til middagen når dere kommer hjem fra turen!

61) Besøk Namsskogan Familiepark

Namsskogan familiepark ligger litt utenfor Trondheim, og er i prinsippet en dyrepark. Her kan du se arter som bjørn, gaupe, ulv, fjellrev og mye mer!

For barna er det også klatrebaner og lekestativ, så det er litt muligheter for å få ut energi også.

Selve parken ligger bare noen timer fra Trondheim, så det er perfekt om dere allerede skal en tur til byen og har lyst til å reise til en dyrepark i løpet av turen. Den er ikke mer enn stor nok til at dere kan reise dit på morgenen, tilbringe 3-4 timer der, og fortsatt ha tid til å gjøre noe nytt på ettermiddagen igjen.

62) Prøv terringsykling

Å sykle på vei og ute i skogen er to vidt forskjellige ting. Du kan til nød bruke samme sykkel, men om du skal på skikkelig terrengsykling bør du ha en egen sykkel for det. Heldigvis kan man som oftest leie disse i nærheten av områder hvor det er terrengsykkelbaner!

Noen gode steder for terrengsykkel er Valdres, Nesbyen og Skien. Alle disse stedene har mange ulike terrengsykkelløyper, utleie av sykkel, og bakker i alle slags vanskelighetsgrader. Så her er det noe for dere som aldri har gjort det før, samt for deg som vil kaste deg utfor bratte bakker i høy fart.

63) Ta en ferjetur

Som regel tar man ferje for å komme seg et sted, men på sommeren kan ferjeturen i seg selv være vel verdt en tur. I motsetning til å leie en båt er det mye billigere, og du kan sitte ute i sola og nyte en kopp kaffe mens barna spiser is, og dere ser på småøyer dere kjører forbi. Er dere heldige så kanskje dere til og med ser seler eller andre kule dyr i løpet av ferjeturen?

64) Besøk de best rangerte stedene i hjembyen din

Det er fort gjort å glemme å utforske det som turister liker med hjembyen din. Så hva med å sjekke ut de ti beste attraksjonene på Tripadvisor og besøke disse? Kanskje får dere dratt til et nytt naturområde, utforsket et museum dere ikke har vært på tidligere, eller sjekket ut en isbar dere aldri har tatt dere tid til.

65) Se stavkirken på Notodden

Heddal Stavkirke ligger like utenfor Notodden, og har fått en plass på UNESCO sin verdensarvliste. Den er blant verdens vakreste stavkirker, og er vel verdt en tur til byen som kanskje er mest kjent for industrisamfunnet sitt. I Notodden er det også flere andre ting som har fått plass på UNESCO sin verdensarvliste, så her er det gode muligheter for å oppleve utrolige kulturminner i fleng.

Notodden ligger omtrent en halvtime unna Kongsberg, så det er ikke spesielt langt fra Oslo eller resten av Østlandet. Det er også flere koselige gåturer på fjell eller i skog dersom dere vil kombinere det med litt aktivitet.

66) Opplev gamle Tønsberg

Tønsberg er en av Norges eldste byer, om ikke den aller eldste, og bærer fortsatt preg av dette. Å vandre gatelangs i Tønsberg er en sann fryd, og om du vil lære mer om hvordan byen var for over tusen år siden kan du besøke vikingmuseet i byen.

I dag har Tønsberg også gode shoppingmuligheter, mye moro for barna, og mange gode restauranter som ligger ved bryggedistriktet i byen. Her er det ekstremt koselig å ta seg en god middag mens man ser ut over havet på en varm sommerdag!

67) Dra på stolpejakt

Stolpejakt har tatt landet med storm, og dette fenomenet har dukket opp i mange byer i løpet av det siste året. Stolpejakt er egentlig et veldig enkelt konsept; man laster ned Stolpejakten-appen og bruker kartet for å finne en stolpe dere vil finne. Når dere kommer dit registrerer dere stolpen som funnet, og kan enten reise hjem eller finne en ny en.

Det høres kanskje ikke så veldig spennende ut, men det er en super måte for både barn og voksne å få utforsket nye områder i nærheten av der dere bor. Det er så altfor lett å fortsette å gå på den samme stien dere allerede kjenner til, med om dere drar på stolpejakt kommer dere garantert til å oppdage nye og fine områder.

Stolpene er delt inn i ulike vanskelighetsgrader, så det er alltid enkelt å vite om det er en tur som egner seg for hele familien med barn, eller om det er en mmer krevende tur som kun voksne eller ungdom bør prøve seg på.

Du kan registere deg på nettsidene til Stolpejakten for å komme i gang. Når du har registrert deg kan du enten laste ned appen for å bruke den (og skanne QR-koder for å registere stolper) eller legge inn stolpene du finner manuelt på nettsidene deres.

68) Bygg en trehytte

Å bygge en trehytte, enten ute i skogen eller i egen hage, blir garantert en veldig kul opplevelse for barna. Materialer for å bygge en grei trehytte trenger ikke å koste all verdens, og nesten bare fantasien setter grenser for hva dere kan lage. Hva med å lage trehytte oppe i et stabilt tre?

Om dere skal bygge ute i skogen er det viktig å huske å spørre dem som eier skogen først, så slipper dere å risikere at de river hytta eller kjefter på dere.

69) Besøk Kongeparken

Kongeparken ligger ved Ålgård i Rogaland, og er en super fornøyelsespark for hele familien. Den er kanskje ikke like stor som Tusenfryd, men den er likevel morsom for barna, og det er mer enn nok å gjøre i parken. Så om dere er på Vestlandet og vil i en fornøyelsespark bør dere reise til Kongeparken. Her er det karuseller, klatrebaner, lekestativ og mye annen moro!

70) Plukk multer på fjellet

Når høsten begynner å nærme seg er det på tide å komme seg opp på fjellet for å plukke fjellets eget gull. Multer er ekstremt godt, men det er vanskelig å komme seg til områder hvor det vokser, og har en relativt kort vekstperiode, så det er ikke alltid så enkelt å få tak i det.

Om dere får med litt ekstra multer hjem til familiemedlemmer som ikke lenger er i god nok form til å komme seg opp på fjellet selv kommer dere dessuten garantert til å få noen bonuspoeng.

Å plukke multer kan være moro for hele familien, men det er kanskje litt vanskelig å komme seg såpass høyt opp på fjellet med små barn. For noen kan det være et stykke å reise for å komme til gode multeområder, men det finnes stort sett i de fleste fjellområder rundt om i Norge. Man bør se etter våtmarksområder over tregrensa, så finner man nesten garantert noen blader i alle fall.

Om dere bor i de nordligste fylkene i landet gjelder det egne regler for multeplukking, og dere kan ikke uten videre ta mmed dere så mye dere vil hjem. Det er derimot lov å plukke så mye dere vil for å spise der hvor dere. I resten av landet er det derimot fritt frem for å plukke så mye multer man klarer!

71) Sov under åpen himmel

Alle bør ha minst en natt under åpen himmel i løpet av sommeren, uansett om det er ute i skogen, på fjellet eller bare i hagen. Å sove under en helt åpen himmel er rett og slett noe helt eget!

Ta med liggeunderlag eller en hengekøye og nyt stjernene over deg mens dere sovner. Her er det selvsagt viktig å planlegge litt i forhold til været, for det er veldig kjedelig å våken av at det regner – spesielt hvis dere er lagt hjemmefra og ikke har skift!

Her er det bare å legge seg til å sove!

72) Besøk Brekkeparken i Skien

Midt i sentrum av Skien ligger den vakre Brekkeparken. Her er det store uteområder med utrolige blomsterenger, mange gamle og historiske bygninger, og ikke minst mye spennende informasjon om personene som har eid og levd i området i gamle dager.

I parken er det også en koselig kafé hvor dere kan ta et glass brus, en is eller spise litt enkel mat. Fra denne kaféen er det også en utrolig vakker utsikt ned mot byen, og det er neppe noen annen plass hvor det er like bra oversikt over bybildet som fra Brekkeparken.

73) Dra til Akvariet i Bergen

Akvariet i Bergen er proppfull av ulike typer fisk, for ikke å snakke om marine fugler dyr som pingviner og seler. Her kommer hel familien til å kose seg, og det er perfekt for de regntunge sommerdagene (som gjerne er litt vanligere i Bergen enn resten av landet).

74) Utforsk en strand dere aldri har vært på før!

Om man bor i nærheten av områder med strender er det fort gjort å bli veldig glad i én, og liksom glemme de andre. Så vi utfordrer dere til å ta sjansen på å dra til en ny strand dere aldri har vært på før. Om den ikke faller i smaken kan dere når som helst returnere til den gamle favoritten, men om dere liker den kan det hende dere til og med får en ny favoritt.

75) Ta en tur opp Galdhøpiggen!

Galdhøpiggen er Norges høyeste fjell som strekker se nesten 2 500 meter over havet, men det betyr ikke at det er spesielt vanskelig å gå til toppen likevel. Om dere har tid kommer dere opp, og alle som er i relativt grei form klarer å komme til toppen. Så hva med å bestige Norges høyeste fjell i løpet av sommerferien? Ikke bare er det et minne for livet, det gir dere også litt «bragging rights» til venner og familie i ettertid.

76) Slapp av i Frognerparken

Frognerparken er en av de mest populære turistattraksjonene i hele Norge, og det er ikke så rart. Her er det mye flott natur, og ikke minst mye spennende kunst man kan oppleve. Om dere skal til Oslo i løpet av ferien anbefaler vi en tur til Frognerparken, enten for å se de kjente statuene eller bare for å nyte turen i parken. Hva med å ta med litt å spise på for å lage turen om til en koselig piknik?

77) Prøv Geocaching

Geocaching er et artig konsept hvor noen har lagt ut en fysisk boks et sted i naturen, så må man bruke GPS og en app på mobilen for å finne den. Noen ganger kan den være svært vanskelig å finne, så det blir en miks av å gå tur og en slags skattejakt. De fleste tettsteder har overraskende mange «caches» i nærheten, så det er turer for både store og små, for spreke og den utrente.

78) Ta en sykkeltur sammen

Å ta en ordentlig sykkeltur er noe alle må gjøre i sommer, enten alene eller med barna. Det er noe eget med å sykle et stykke av gårde og nyte varmen, den friske lufta og slitenheten som etter hvert dukker opp.

79) Lag sommerdekorasjoner med barna

Det er alltid koselig å få barna til å lage dekorasjoner, og sommerdekorasjoner er utrolig hyggelig å ha selv om det kanskje ikke er så vanlig å lage det som det er å lage påske- eller juledekorasjoner.

På sommeren kan man derimot lage en koselig workshop hvor man samler inn ting fra naturen og kombinerer det med farger, papir og andre ting for å gjøre det om til noen hyggelig dekorasjoner som kan stå i vinduskarmer og rundt om i huset frem til sommeren er ferdig.

Et slike dekorasjonsverksted kommer garantert til å falle i smak hos barna, og dere voksne får dessuten noe fint å stille ut, og kanskje til og med litt gaver til besteforeldre.

80) Plukk jordbær på strå

Å plukke markjordbær som festes på et timoteistrå er selve definisjonen av sommer for mange barn, og absolutt noe man bør oppfordrene ungene til å gjøre på sommeren.

81) Dra en dresintur

En dresin er et type transportmiddel som er en slags blanding av tog og sykkel. Her fester man dresinen på togbanen, og «sykler» fremover. De voksne kan bytte på å sykle mens barna kanskje kan få lov til å sitte på plattformen ved siden av sykkelsetet.

En dresin med to sykkelseter og plass til barna.

I Norge er det en del ulike dresinlinjer rundt om i landet, typisk på nedlagte togbaner. Her kan man leie en dresin for en dag, eller til og med en hel helg hvis man måtte ønske.

De færreste av oss har nok prøvd dette, og i år er jo en ypperlig sjanse til å gjøre det. Her får man opplevd naturen på en veldig nær måte samtidig som man kan nyte den friske lufta som kommer når dere får litt fart på dresinen.

82) Lei en bobil

Dersom dere har lyst til å reise litt rundt i Norge er en bobil en genial måte å gjøre det på. Her har dere både en god bil sammen med soveplasser, oppholdsrom, kjøkken og toalett i ett!

Å leie en bobil koster jo en del, men sammenlignet med å leie en hytte ved sjøen i en ukes tid er ikke prisen så avskrekkende. Om dere har lyst til å se veldig mange av Norges beste attraksjoner og severdigheter uten å booke hytter og hus hele sommeren kan leie av en bobil være en genial løsning.

83) Dra på selvplukk av frukt, grønnsaker og bær

Det er noe helt eget med å plukke sin egen mat, og det er veldig koselig å dra på selvplukk. Det er mange bønder som tilbyr selvplukk av både frukt, bær og grønnsaker, og jordbær, mais og bringebær er kanskje mest vanlig.

En kurv med nydelig jordbær!

Selv om dere plukker selv må dere selvsagt betale for det, men prisen blir gjerne en del lavere enn om dere kjøper like mange på butikken. Dessuten er selvplukk en koselig aktivitet som også lar dere sette pris på arbeidet med å faktisk plukke dem.

84) Sett opp taubane i hagen

En taubane i hagen kan være utrolig mye moro for barna, og alt du trenger er et opphøyd sted hvor banen kan gå fra. Her kan du enten bygge et lite platå, eller bruke et naturlig tre eller lignende som de kan klatre litt opp i. Nå er det bare å feste en taubane som kan kjøpes på internett eller i lekebutikker, så har dere fart og spenning rett i hagen resten av sommeren!

85) Legg et gigantisk puslespill sammen

Puslespill kan være en hyggelig familieaktivitet som kan være morsomme på dager hvor det pøser ned eller er kaldt i lufta. Puslespill kommer i mange ulike motiver, så det er noe for alle og enhver. Så lag litt kakao og finn frem puslespillet neste gang det regner ute, så får dere en hyggelig familiestund sammen.

86) Besøk sølvgruvene i Kongsberg

Sølvgruvene i Kongsberg er en populær turistattraksjon hvor dere kan få en omvisning nede i de gamle sølvgruvene. Her kan man lære mer om når de utvant sølv der i gamle dager, og om hva sølvet ble brukt til. Det er dypt ned i bakken, så ta med dere jakker og busker selv om det er glovarmt på utsiden.

Det er også en 12 minutter lang togtur inn i fjellet, og dere kommer faktisk veldig langt inn på denne tiden. Å kjøre tog under bakken i lang tid er en veldig kul, men noe skummel opplevelse.

87) Lær dere slackline

En slackline kan man sette opp nesten hvor som helst, og selv om det ser enkelt ut tar det en stund å mestre det. Her får man trent opp balansen sin på en morsom og utfordrende måte, og det er moro for både barn og voksne.

En slackline koster ikke mer enn 500 kroner, og kan settes opp mellom to trær eller lignende.

88) Besøk Vikingskipmuseet

Vikingskipmuseet heter egentlig Vikingskipshuset, og er en del av kulturhistorisk museum i Oslo. På det relatitv lille museet kan man derimot se noe vanvittig kult, nemlig helt ekte vikingskip som har blitt gravd opp av bakken! Her kan man se historien i virkeligheten, og lære mer om hvordan vikingene bygde og brukte skip, og generelt ellers om livet deres.

Om dere har en viss interesse for vikinger er dette midt i blinken, men det er også veldig spennende for alle og enhver. Man trenger ikke å ha noen forkunnskaper for å få noe ut av besøket, for det er mye å lære inne på selve museet.

89) Dra til Foldvik familiepark

Foldvik Familiepark er en aktivitetspark som ligger like utenfor Stavern i Vestfold og Telemark fylke. Her er det utrolig mange kule attraksjoner for barn under 10 år, som mange ulike sklier i ulik lengde, klappegård for dyr, klatrestativ, togbane og mye mer.

Det er også et eget vannland hvor vannet spruter ut fra diverse ting, men drenerer ned i bakken slik at det ikke ligger vann der, og dermed er trygt selv for de minste.

90) Anlegg et nytt blomsterbed

Om dere foretrekker å bruke mesteparten av tiden hjemme i sommer fremfor å dra ut på reise kan det være hyggelig å anlegge et nytt blomsterbed. Blomster er med på å øke trivselen i hagen, og med litt innsats kan man få et riktig så flott blomsterbed uten å ha all verdens med forkunnskaper.

91) Gå opp til Trolltunga

Trolltunga er kanskje en av Norges mest kjente turstier, men det er likevel mange som aldri har vært der. Nå i 2020 er jo landet stengt for turister fra utlandet, så da er det en ypperlig sjanse for å se Trolltunga med egne øyne uten at det er proppfullt av folk der.

I motsetning til hva mange tror er turen opp til Trolltunga ganske heftig, og man bør beregne minst 4-5 timer hver vei fra der stien begynner! Dette er med andre ord ikke noe man rpøver seg på med mindre man har litt erfaring med å gå på fjellet, og heller ikke noe man gjør med små barn.

Om du er villig til å gå den lange turen er det en veldig fin opplevelse som belønner deg med en helt vanvittig utsikt og kule fotomuligheter når du kommer frem.

Trolltunga

92) Besøk Den Lille Dyrehage

Den Lille Dyrehage er akkurat det du forventer fra navnet; en liten dyrepark. Her er det ikke enorme områder med store dyr, men heller en del mindre dyr som man kan komme tettere på. Mange mener at dette er den beste dyreparker for dere som reiser med små barn, da det er mange søte og små dyr der, og kortere distanser mellom de ulike innhegningene.

Parken ligger i Brokelandsheia på Sørøstlandet, og er åpent hele sommeren.

93) Lag deres egen is!

Det er faktisk mye enklere å lage sin egen iskrem enn det mange kanskje tror. Man kan for eksempel følge denne oppskriften fra Tine for å få en god og hjemmelaget vanniljeis. Ikke bare får dere spist god vaniljeis, dere får også gleden av å spise noe dere har laget helt selv. Garantert å falle i smak hos ungene!

PS. Det er enkelt å legge til sjokolade i oppskriften for å gjøre den ennå mer barnevennlig.

94) Opplev Nordens Paris

Tromsø kalles ofte for Nordens Paris, og det er ikke uten grunn. Denne vakre byen i Troms og Finnmark er kjent for både kultur og natur, og er den perfekte destinasjonen for en weekendturer om man ikke vil til de aller største byene i landet. Her er det kort vei til idylliske badeplasser, så vel som til vakre fjell.

95) Se etter moskus på Dovre

Dovre er det eneste stedet i Norge hvor man kan se ville moskus. Disse er riktignok importert fra utlandet like etter andre verdenskrig, men de går likevel fritt på fjellet der. Ta buss, tog eller bil til Dovre og se etter dem, men pass på at dere ikke kommer for nære. Dette er en super tur for de som er glad i friluftsliv og fjellturer.

96) Dra til Hvaler

Hvaler er et område som er svært populært på sommeren, og med god grunn. Her er det nemlig over 800 ulike holmer og skjær, så hvorfor ikke leie en båt for å reise ut til en av disse? Her kan dere slappe av og sole dere helt i fred i en av landets mest utrolige områder. Det ligger like ved grensa til Sverige, så om den har åpnet igjen når du leser dette kan det også kombineres med en rask tur over for å handle inn litt billig sommermat.

97) Ta en tur til Langedrag

Langedrag er en slags besøksgård som ligger like utenfor Nesbyen i Hallingdal. Her kan man komme tett på gårdsdyr så vel som større norske dyr som ulv, gaupe og fjellrev. Det er en av få steder i Norge hvor du faktisk kan komme inn til rovdyrene for å hilse på dem, men det koster en del ekstra penger i tillegg til selve inngangsbilletten.

En dag eller to på Langedrag er likevel en utrolig kul opplevelse, og både barn og voksne kommer til å digge det. Det er mulig å leie et rom på tunet hvis du vil overnatte, og får da muligheten til å utforske gården i ditt eget tempo.

Langedrag naturpark

98) Lag en konkurranse for nabolaget med sommerleker

Inviter nabolaget til en uhøytidelig konkurranse hvor dere konkurrerer i typiske sommerleker. Noen eksempler er vannkrig, pingpong, badminton eller boccia, men vær gjerne kreative og finn på noe annet sprell også. Se hvem som får mest poeng gjennom alle øvelsene, og kår en vinner av det hele som får en liten pokal. Når konkurransene er over kan dere kjøre i gang med en grillfest!

99) Kjøp et stort basseng til hagen

Hvis man ikke kan reise til syden hvor man kan bade i basseng hver dag, får man gjøre det hjemme. Selv et stort basseng trenger ikke å være spesielt dyrt, og om du setter det et sted med morgensol blir det godt og varmt innen barna rekker å komme seg ut i det for dagen.

100) Se hvor mye is dere kan spise på en isbar!

Dette er virkelig en drøm for barna! Dra til en isbar i byen og se hvor mye dere klarer å spise! Det høres kanskje dyrt ut, men heldigvis klarer de færreste barn å spise stort mer enn to-tre is før de må gi seg. Det blir likevel en veldig kul opplevelse for dem som de kommer til å huske lenge.

Har du noen flere tips?

Dersom du har noen andre tips til sommerferien i Norge tar vi dem gjerne imot i kommentarfeltet nedenfor.

Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company, Coolstuff, Fabel, Storytel, Viaplay og flere.

Les også:

En kommentar om “100+ tips til sommerferie i Norge!”

Legg igjen en kommentar