Når man har barn er det få ting som frister like mye som en uke i syden. Å kunne ligge ved bassenget eller på stranda med en god bok mens barna leker og koser seg er en drøm for de fleste foreldre, og det er ikke uten grunn at barnefamilier er de som oftest reiser på charterferie.
Folk har ulike måter å ha en charterferie på. Noen liker å bruke mesteparten av tiden sin på hotellet eller stranda, mens andre liker å dra på daglige utflukter for å se alle dyreparkene, vannlandene og alt annet feriestedet har å by på. Begge deler kan vært helt supert for barna!
I denne artikkelen ser vi nærmere på noen tips og triks man kan bruke når man skal planlegge og gjennomføre en chartertur med barn. Det er selvsagt stor forskjell på barn, så noen tips er mer nyttige for noen enn for andre, men vi håper i alle fall at du får god utbytte av minst noen av tipsene nedenfor.
Rådene er ment for å gjøre charterturen enklere for dere ved å komme med tips til ting man kanskje ikke tenker så mye over selv. Nedenfor har vi samlet de beste tipsene for deg som skal reise på charterferie med barn. Noen av tipsene er kjekke å vite om før avreise, mens andre er tips som kan brukes underveis på ferien.
Om du har noen egne tips eller råd du vil dele er du velkommen til å gjøre det i kommentarfeltet under selve artikkelen. Der kan du også se tips fra andre lesere!
Tips #1) Bruk litt ekstra penger på et flott hotell
Når man reiser med barn, spesielt med unge barn, er det gjerne vel verdt å bruke både tid og penger på å få et hotell man er skikkelig fornøyd med. Om barna koser seg når dere er på hotellet er det mye større sjanse for at dere voksne kan få tid til å slappe av og kose dere, akkurat som de fleste foreldre vil når de er ute og reiser.
Det kan derfor være vel verdt å bruke litt ekstra på å booke seg inn på et hotell med barneklubb, flotte barnebasseng, egen barnemeny og andre ting som gjør ferien litt bedre for barna. Da blir det litt mindre mas om at de kjeder seg, og en mer harmonisk ferie for hele familien.
I dag finnes det veldig mange hoteller som retter seg spesielt mot å sørge for at barna skal ha det ekstra moro, og om dere tenker å bruke en del tid på hotellet i løpet av charterferien bør dere absolutt betale det ekstra det koster for et fint og barnevennlig hotell.
Selv dere som har tenkt dere mange utflukter bør likevel vurdere om det er verdt å bruke litt ekstra på hotellet. Selv om man forlater det på dagen er det jo her dere skal sove, spise frokost, og tilbringe de stundene dere ikke er ute og farter. Det er jo absolutt ikke noe kult å sitte på et hotell som føles utdatert, kjedelig eller mangler ting og underholdning til barna.
De fleste charterselskaper har egne kategorier for barnevennlige hoteller, og alle disse har scoret høyt blant reisende som drar med barn. For å se oversikt over de barnevennlige hotellene fra Apollo kan du klikke her. De andre charterselskapene har lignende kategorier inne på nettsidene sine, så det er enkelt å finne ut av hvilke hotell som er ekstra barnevennlige.
Tips #2) Pakk med mat i tilfelle barnet ikke liker de lokale variantene
Igjen er det et tips som er spesielt viktig for dere som skal reise med små barn som ennå ikke har begynt å spise vanlig voksenmat. Barnemat og grøt er nemlig ofte litt forskjellig i utlandet, og det kan være at barnet rett og slett ikke liker smaken på boksene eller grøten i Spania, Hellas eller andre ferieland. For oss voksne tenker vi kanskje at smaken ikek er så forskjellig, men selv de små forandringene kan være nok til at noen barn rett og slett nekter å spise.
Det er derfor lurt å pakke med seg en del mat og et par poser med grøt når dere reiser ned, så er dere i alle fall helt sikre på at barnet får i seg mat. Det er lov å satse på at man får i barnet noe mat i løpet av turen, men ikke sats på å reise helt uten egen mat.
Det er overraskende mange som har hatt problemer med at barnet rett og slett nekter å spise lokal barnemat, og da sitter man ofte i en vanskelig problemstilling. Det er jo ikke noe moro, så pakk med litt, spesielt om du har et barn som kan være kresen.
Tips #3) Sjekk om dere må pakke med vogn
Mange hotell lar dere låne barnevogn eller paraplyvogn dersom det trengs, men dette bør dere absolutt sjekke ut på forhånd. Selv barn som stort sett går selv kan bli veldig slitne av all gåingen som ofte foregår når man er på charterturer og besøker dyreparker og sånt, så det er lurt å ha muligheten til å låne en vogn i tilfelle.
Det anbefales å kontakte hotellet på forhånd for å booke barnevogn fra dem, for det er absolutt ingen sikkerhet at de har en tilgjengelig til utlån når dere kommer ned dit. De fleste hotellene har enten ingen, eller kun noen få barnevogner til utlån.
Om dere ikke får låne en barnevogn fra hotellet er for mange lurt å pakke med seg en egen paraplyvogn i bagasjen som dere kan ta frem om dere trenger det. De færreste liker å dra med store og tunge barnevogner, men en liten og lett paraplyvogn får de fleste plass til.
Tips #4) Følg med på at det ikke blir for mye sol
En av de største utfordringene for barnefamilier som drar til varme områder, er hvor eksponert barna er for den sterke solen. Barn har lett for å bli både solbrent og overopphetet, og det er viktig å følge med.
Hvilke forhåndsregler man bør ta avhenger litt av barnets alder, men det viktigste er å være klar over det. Det skal mindre til enn de fleste tror!
Noen gode tips er å holde seg unna sola på de tidspunktene den står som verst, og alltid bruke et tykt lag med solkrem. Husk alltid å ta på ny solkrem igjen etter at barna har badet både i basseng eller sjøen.
Sørg for å bruke solkrem som er sterk nok. For barn gjelder det solfaktor 50+! Vi anbefaler A-Derma Sun Protection SPF50+ når man reiser til typiske «sydenland» som Spania, Hellas, Bulgaria eller lignende.
Generelt sett anbefaler vi også å kjøpe seg en ny solkrem til sydenturen, og ikke finne frem en halvtom flaske som har stått i gangen siden sommerferien var slutt. Kjøp gjerne en solkrem fra et apotek her hjemme i Norge for å få solkrem av høy kvalitet. Det er dessuten litt billigere enn å kjøpe det på enten flyplassen eller i en typisk turistbutikk.
Les også: Når er det på tide å bytte ut solkremen?
Små barn må bruke solhatt eller et annet hodeplagg som forhindrer dem fra å bli solbrente på skallen, men også større barn har nytte av å ha på et godeplagg. Det er veldig fint med et hodeplagg som dekker for litt i nakken også, da dette er et område som har lett for å bli brent.
Ellers er det viktig at barnet har tilgang til vann hele tiden, og du som forelder må sørge for at de drikker med jevne mellomrom selv om de kanskje ikke føler seg spesielt tørste. Mange barn tenker ikke over verken tørste eller stekende sol når de leker og koser seg.
Tips #5) Bruk barneklubber for å sosialisere barna
De fleste familiehotell kommer i dag med egne barneklubber, noe som kan være en fin måte å få aktivisert og sosialisert barna litt. Vi mener ikke at dere skal legge igjen barna der hver dag mens dere voksne drar på stranda, men de fleste barn kommer nok til å synes det er gøy å være med i barneklubber i noen få timer. Spesielt etter 3-4 dager når det begynner å bli litt ensomt å bare være sammen med foreldrene og eventuelle søsken.
I barneklubbene er det mange spennende aktiviteter for barna, og de fleste barn er veldig fornøyd med disse. Det er lurt å booke tid noen dager i forveien for å sikre seg en plass, da det kan være stor etterspørsel etter å få være med på barneklubbene i høysesongen.
Den største fordelen med barneklubbene er selvsagt at barna får være sosiale og bli kjent med andre barn. Det er lenge å være uten venner fra barnehagen eller skolen, så de andre barna i barneklubben kan være en fin erstatning når man savner noen å leke med.
Tips #6) Ha en fast struktur på dagene
Det er fort gjort å la leggerutiner, rutiner for når dere spiser og når dere står opp skli helt ut når dere er på ferie. Vi mener ikke at dere må ha helt samme rutiner som hjemme, men for barna er det trygt og godt å ha litt mer rutine på dagene enn det vi voksne trenger.
Det kan bety at det kan være lurt å ha faste tidspunkter dere står opp for å spise frokost på, et fast tidspunkt for dagens utflukt, og et fast tidspunkt for middag. Litt rutine i feriedagene gjør det enklere for barna å ha kontroll over hva som skjer.
Tips #7) Ha på mer solkrem enn du tror du må!
Vi har allerede nevn hvor enkelt det er for barn å bli solbrente, men vi sier det igjen. Når du tror du har tatt på nok solkrem, bruk litt til! Det er mye bedre med for mye solkrem enn for lite. Sørg alltid for å ta på et nytt lag hver fjerde time, eller etter at barnet har tatt seg et bad.
Tips #8) Ha jevnlige utflukter
Det kan bli kjedelig for barnet å være stengt inne på hotellområdet i en uke i strekk, så de fleste barn setter stor pris på om dere får tatt noen kule utflukter. De fleste feriebyer har kort avstand til badeland, dyreparker eller lignende, og dette er en fin mulighet for å få en fantastisk familieopplevelse sammen.
Selve utfluktene kan være alt fra mindre turer med en båt over noen få timer, til fulle dagsutflukter til andre byer og områder i det landet dere ferierer i.
Ettersom det er så mange ulike steder man kan reise til når man skal på charterferie som en barnefamilie kan vi ikke begynne å liste opp konkrete tips her, men vi anbefaler å bruke nettsider som Tripadvisor for å lese om stedene du drar til. Der er alle attraksjoner i nærheten av et område rangert basert på tilbakemeldinger fra andre som reiser dit, så det er enkelt å finne noe gøy å gjøre.
Tips #9) .. men ikke glem å gi barnet tid til ro
Nå har vi nevnt det som et tips å finne på kule dagsutflukter sammen, men når det er sagt kan vi også nevne at det er fint å ha noen dager sammen på hotellet hvor det ikke skjer all verdens. Ferier er jo også til for å slappe av, og dette er noe også barna trenger, spesielt om det har vært to-tre dager med dagsutflukter etter hverandre. Så lag mange kule utflukter, men ikke glem å legge inn noen hviledager hvor dere bare skal bade, sole dere, spise god mat, og spise is dagen land.
Tips #10) Planlegg utflukter god tid i forveien
Det er som regel en klar sammenheng mellom hvor vellykket en utflukt blir og hvor godt planlagt den er. Når man er på ferie har man kanskje ikke lyst til å bruke så mange timene på å sjekke opp reiseruter i Google Maps eller lese nyttige tips for attarksjonene man skal reise til på Tripadvisor, men det er absolutt noe man bør gjøre. Alternativt kan man gjøre det før man i det hele tatt reiser nedover.
Kanskje sparer du veldig mye tid ved å lese tips som lar deg unngå køer, slipper unna dårlig mat i en park fordi du leste om det på forhånd, eller fikk noen ander gode råd som gjorde hele utflukten mye bedre. Det er sjeldent dumt å bruke i alle fall 15-20 minutter på å lese seg opp på et sted før man drar dit!
Når man skal på utflukter i ferien med barn er det også viktig å være flink til å kommunisere med barna om utflukten på forhånd. Det er fint om barna kan være med på å planlegge, istedenfor at de blir vekt tidlig for å reise til et sted de aldri har hørt om før. Alle barn setter pris på følelsen av å få være med å bestemme.
Tips #11) Ikke dra for langt vekk
Når man reiser med barn, spesielt med unger på under 6-7 år, bør man ikke reise lenger enn dit man kommer med en flytur på et tre-fire timer. Så fort flyreisen blir 6+ timer lang blir det fort mye mer krevende for ungene, og det er mye større risiko for slitne og sutrete unger når man dobler reisetiden fra 4 til 8 timer.
Man kan nå mange spennende charterbyer på 4 timer, inkludert steder om Mallorca, Nord-Italia, mesteparten av fastlandsspania og lignende.
Tips #12) Lag «feriemat» hjemme før dere reiser
For mange barn er maten når de er på ferie i utlandet det største problemet. Til tross for at det ofte er gode barnemenyer er det mange barn som spiser veldig lite, eller nekter å spise ute i det hele tatt. Vårt beste tips for å unngå dette er å lage «feriemat» før dere reiser nedover. Her kan man bruke både typisk generisk mat man får tak i på alle restauranter i syden (for eksempel nuggets og pommes frites), samt lokale retter som gresk mat hvis dere skal reise til Hellas og lignende.
Jo mer kjent barna er med maten, jo mindre risiko er det for at dette kommer til å bli et problem for dere.
På bildet over ser dere en gresk moussaka. Dette er en type mat som de fleste barn faktisk digger om de blir vandt til det, men som har en tendens til å virke veldig skummel om de ikke allerede er kjent med konseptet. Det finnes egne poser man kan kjøpe her i Norge som lar deg lage retten enkelt hjemme, så kan barna bli kjent med det før avreise. Benytt gjerne denne sjansen til å snakke litt om reisemålet, maten der og kulturen der når dere først bruker tid å å bli kjent med maten.
Tips #13) Ta med egen mat på flyet
Og når vi først snakker om mat; pakk egen niste til barna på flyet. Flymat er sjeldent spesielt delikat, og ofte er den såpass kjip at barna helst ikke vil smake på den engang. Pakk heller med noen gode nistepakker som dere kan spise på flyet, så får barna litt kjent mat der i alle fall. Et sultent barn på flyet betyr et grettent og sutrete barn på flyet, noe ingen er tjent med.
Det er jo selvsagt hakket vanskeligere å få fikset dette til hjemreisen, men med litt planlegging kan man fint be hotellet om å pakke ned noe mat fra lunsjmenyen eller frokosten til dere. Alternativt pleier det å være grei mat til salgs for «takeaway» på flyplasser.
Tips #14) Snakk mye om reisemålet og planer før turen
Det kan være skummelt for barn å skulle reise så langt vekk i en så lang tid, men dette kan i stor grad forebygges ved at dere er flinke til å snakke om reisen før dere drar. Barnet kommer sikkert til å ha veldig mange spørsmål om både flyplassen, flyturen, hotellet, stedet dere reiser til, isen, bassenget, maten og alt annet, så bruk god tid på å gå over hvilke forventninger det har til turen, og sett litt rammer for hvordan turen kommer til å bli.
Bruk gjerne bilder av hotellet og sånt før dere reiser, så har banet en anelse av hvordan det er der dere skal. Gjør også det samme med utflukter og turer, så blir engstelsen raskt gjort om til at de gleder seg.
Uansett om barnet er litt engstelig for turen eller ikke kan dette vært lurt, da barnet uansett kommer til å få mer realistiske forventninger til ferien før man reiser.
Tips #15) Pakk med nok leker til flyturen
Selve flyturen er ofte den største utfordringen for mange barn, for det er jo gørrkjedelig å sitte stille i 3-4 timer! Om dere er heldige blir ungen sittende og se på en film eller to, men det er ikke alltid det holder. Pakk med noen nødleker til flyturen, og ha heller et par leker for mye enn for få.
Nesten uansett hvor godt dere forbereder dere er det en sjanse for at barnet vil begynne å kjede seg etter hvert, men det må man bare ta som det kommer. Det er ingen som synes det er gøy med et masete barn på flyet, men sånn er det for de aller fleste.
Vi kan også anbefale å laste ned en god lydbok for barna før dere reiser. Bruk for eksempel appen Storytel, så får dere tilgang til et enormt utvalg av lydbøker for både barn og voksne. Da kan dere finne en spennende bok som barnet kan høre på underveis, noe som kan være en fin avledningsmanøver når du ser at barnet begynner å kjede seg litt. Et lurt tips er å laste ned lydboken på forhånd, for man vet aldri hvordan internettforbindelsen er om bord på flyet.
Tips #16) Ha en god reiseforsikring
Når man reiser ut av Norge er det alltid livsviktig med en god reiseforsikring. De aller fleste norske leverandørene av reiseforsikringer er mer enn gode nok, så som oftest er det bare å kjøpe den fra det forsikringsselskapet man allerede bruker.
Typisk koster en helårs reiseforsikring bare et par hundre kroner i året for hele familien.
Reiseforsikringen er så viktig fordi den gir dere rett til gratis behandling på sykehus i utlandet. Det er faktisk flere av de typiske charterlandene hvor man må ut med flere hundre euro for en kort konsultasjon, eller tusenvis for et lengre opphold. Med en god reiseforsikring trenger man i alle fall ikke å stresse over økonomien om en skader seg i løpet av turen.
Vi mener en god reiseforsikring er helt nødvendig når man reiser ut av landet, og pass på at alle som reiser er forsikret. De fleste barn får gratis reiseforsikring når de drar sammen med foreldrene, men det bør man altså sjekke opp først.
Tips #17) Sørg for at barnet får i seg nok salt og vann
Det er veldig fort gjort for barn å bli dehydrert i varmen, og jevnt over er barn mye dårligere til å regulere dette enn voksne. Man må derfor mase litt på barna om at de må drikke vann, spesielt når de er opptatte med morsomme ting som å bade eller leke på stranda.
Sørg for å alltid ha vann tilgjengelig, og drikk en slurk eller to minst hver halvtime.
Det mange ikke tenker over er at man også har fort gjort for å miste for mye salt når man er i varmere strøk. Dette kommer som et direkte resultat av at man svetter, og det er viktig å fylle på saltlagrene i kroppen. Om man føler seg slapp og sliten kan saltmangel være en greie. Man får også et «saltsug», så om man plutselig får veldig lyst på en pose potetgull i varmen er dette trolig grunnen.
Poenget er at man også må følge litt med på saltnivået til barna. Sørg for at de får i seg litt salt når det er som varmest, gjerne ved å tilby dem en håndfull potetgull eller en porsjon med pommes frites etter noen timer ved bassenget eller på stranda.
Tips #18) Sørg for at barnet har eget pass
Når man reiser ut av landet må barnet ha eget pass, med mindre du reiser til den passfrie sonen her i Norden. Så bestill pass til barnet i god tid ved å booke en passtime på den lokale Politistasjonen. Det er strenge regler som må føles når man skal ha pass til barna, og man må ha fullmakt fra den forelderen som ikke er med så lenge man har delt foreldreomsorg. Vi anbefaler å lese den offentlige informasjonen om å få pass til barna, så slipper dere en bomtur til Politistasjonen.
Husk at det fort tar 7 til 10 dager fra man bestiller passet til det faktisk er klart, så ikke utsett passet til siste dagen. Dette er spesielt viktig for barn, da de fleste ikke engang har annen gyldig legitimasjon som kunne blitt brukt sammen med et eventuelt nødpass.
Tips #19) Pakk med fuktighetskrem om det blir mye bading
Dersom dere skal bade mye er det lurt å ha en god fuktighetskrem liggende klar på hotellrommet. Både kloren fra bassenget og saltet fra havet tørker ut huden, og selv myk barnehud kan bli tørr om det blir to-tre badeturer om dagen. Vi kan anbefale den tykke kremen Canoderm. Den koster noen kroner, men er ti ganger så god som de tyntflytende kremene du får kjøpt i dagligvareforretningene.
Når man skal velge en god fuktighetskrem bør man se etter tykkelse. De tykke er mye bedre for å forebygge og stoppe tørr hud, mens de tynne er fine å bruke om man bare vil tilføre litt ekstra fuktighet. De tynne er derfor ikke veldig godt egnet når man tørker ut huden sin med bading ofte.
Om dere skal bade mye kan dere godt brukt fuktighetskrem hver kveld forebyggende istedenfor å vente til huden tørker ut. Dette er selvsagt en god idé, da smøringen fort kan svi litt om huden allerede har blitt veldig tørr.
Tips #20) Se etter steder med langgrunne strender
Når dere skal booke årets charterferie kan det være lurt å se etter hotell som holder til i nærheten av langgrunne strender. Barn som ennå ikke kan svømme ordentlig vil stort sett alltid trives veldig godt med langgrunne strender hvor de har muligheten til å gå litt langt ut uten å frykte at vannet går for høyt opp.
Selv om langgrunne strender er veldig morsomt for barn som ikke er trygge på å svømme må man som forelder alltid følge godt med når barna bader, uansett om det er langgrunt eller ikke.
Tips #21) Husk å kjøpe solbriller til barna
Vi voksne husker alltid å gå med solbriller, men pass på at også barna stort sett får ha på solbriller når dere er ute på dagen. UV-stråling kan være skadelig og slitsomt for øyne, og man forhindrer enkelt disse problemene ved å bruke et par helt vanlige solbriller.
Det er ikke noen krise om dere glemmer det innimellom, men generelt sett anbefaler vi dere som reiser til syden med barna om å være litt ekstra flinke til å huske å ta på barna solbriller, da det er mange unger som får gå hele dager uten solbriller mange steder.
Vi anbefaler sterkt å kjøpe solbriller hjemme i Norge, eller fra en «ordentlig» butikk når dere er fremme ved reisemålet. Unngå typiske solbrilleselgere og butikker du mistenker selger falske produkter, da falske solbriller ikke nødvendigvis har god nok beskyttelse mot UV-stråler. Da kan man risikere at barna skader øyne sine permanent.
Les også: Derfor bør du ikke bestille solbriller fra eBay eller Wish.
Når det er sagt kan man fint kjøpe billige solbriller fra Europris eller Nille. Disse er godkjent for bruk, og blokkerer like mot mot UV-stråler som det de dyrere solbrillene fra en optiker gjør. Ellers har de et ålreit utvalg med solbriller for barn hos Apotekhjem.
Tips #22) Sett dere inn i lokale lover og normer
Heldigvis får man sjeldent bruk for det, men før man reiser til et nytt land er det veldig viktig å være helt klar over hva slags regler og normer som gjelder der. Det er viktig å i alle fall være klar over ting som ikke er lov eller akseptert i det landet dere skal reise til.
Når man reiser til steder som Spania eller Hellas er det sjeldent et stort problem, men det er verre om man drar til steder som Dubai. I Dubai er det nemlig strenge regler for hvordan voksne kan oppføre seg, og det er for eksempel ikke lov å holde hender om man ikke er gift. Vi har skrevet en guide til hvordan voksne skal oppføre seg i Dubai, og denne kan vært verdt å sjekke ut om dere tar turen dit.
Men uansett hvor dere drar bør dere ta et par Google-søk for å sjekke om det er noen spesielle lover og normer som er viktig å være klar over. Dette gjelder selv land som Hellas og Spania, selv om lovene ikke har noen helt ekstreme ting som bør nevnes her. Likevel, vær klar over ting som potensielt er ulovlig i det landet du reiser til, spesielt om dere skal kjøre selv.
Tips #23) Husk å bestille barnesete om dere leier bil
Man skulle kanskje tro det, men det er absolutt ikke alle leiebilselskap som har barneseter tilgjengelig. Så sjekk opp dette før dere signerer kontrakt for bilen, for man vil ikke kjøre i Spania eller Hellas uten et godt barnesete.
Tips #24) Skriv navn og telefonnummer på alle eiendeler
Barn glemmer alltid igjen tingene sine overalt, og det er nesten ikke til å unngå at ting forsvinner i løpet av reisen. Om det er ting som er veldig viktig for barnet, som en favorittbamse eller koseteppe, bør man bestille egne navnelapper til bruk i utlandet.
Skriv disse navnelappene på engelsk med +47 foran telefonnummeret. Eventuelt kan dere også skrive på navn og adresse til hotellet dere bor på. Om uhellet først er ute kan det være dere har flaks og får tilbake det dere har mistet før ferien er over.
Tips #25) Hva med et hotell med badeland?
En av trendene de siste årene er hotell som har fulle badeland inne på hotellområdet. Om du er en av dem som tror du har lyst til å bruke mye tid på hotellet kan dette være noe å vurdere. Da kan barna få boltre seg i store basseng, vannsklier og annen moro mens dere voksne kan få hørt ferdig lydbøkene fra Storytel mens dere soler dere.
Prismessig koster det jo en del for å bo på et hotell med badeland, men barna kommer til å elske det! Her er det en gyllen sjanse for å gi barna mye moro samtidig som man ikke trenger å reise vekk fra hotellet for å få med seg all moroa.
Tips #26) Sett opp et budsjett før reise
Dette gjelder for øvrig like mye for de som reiser uten barn, men vi synes det er viktig å ta noen ord om det. I ferien har alle lett for å bruke mer penger enn man tenker. Det er jo fint å kose seg når man først er på chartertur, men det bør ikke komme på bekostning av at man bruker mer enn man har råd til. Det kommer jo en hverdag når dere kommer hjem igjen, og da er det fint å ha råd til alle regningene som ligger og venter.
Vårt beste tips for å unngå denne problemstillingen er enkelt nok å sette opp et budsjett. Med dette på plass er det enkelt å merke når man har brukt mer enn man planla på middager, og kanskje tilpasser det slik at man tar noen billigere måltider på hotellrommet isteden. Uten budsjett har i alle fall mange lett for å gå litt i surr med hvor mye penger de faktisk har brukt på reisen.
Tips #27) Pakk et ekstra skift til selve reisen
Selve reisen fra man forlater hjemmet til man er fremme på hotellrommet kan være lang, og selv om flyreisen knappe er tre-fire timer kan hele prosessen fort ta over 12. Dere skal jo tross alt ta bil, buss eller tog til flyplassen, vente der en stund, ta flyet, vente på den nye flyplassen, og til slutt transporteres til hotellet. Her er det lenge å vente for barna!
Vi anbefaler å pakke med et ekstra skift til denne prosessen, og dette bør ligge i håndbagasjen slik at dere enkelt får tilgang til det. Tro meg, dere kommer til å takke oss for det når ungen søler cola over hele seg på flyplassen, eller får saus fra maten på klærne sine ombord på flyet. Husk selvsagt også et par bleier om dere trenger det.
Dersom dere reiser på vinterstid er det også veldig lurt å ha en shorts og andre lette klær i hångbagasjen, så slipper dere å sitte svette og klamme på bussen når dere har kommet frem til charterlandet deres. Dette gjelder alle sammen, ikke bare barna.
Tips #28) Ta med myggnett og myggspray hjemmefra
Mange land har store myggproblemer, spesielt om dere reiser på sommeren. Dette kan være plagsomt både for barn og voksne, men det er ekstra ille for spedbarn. Om dere reiser på sommerhalvåret anbefaler vi sterkt å ta med myggnetting og myggspray hjemmefra, så slipper dere å bruke den første dagen av ferien på å lete etter dette.
Myggnetting som dekker en hel seng kan kjøpes hos Apotekhjem.
En god myggspray kan også kjøpes hos Apotekhjem.
Hva er dine beste tips og råd for en chartertur med barn?
Nå har vi delt noen av våre beste tips og råd for en chartertur med barn, men det er sikkert noe vi ikke har tenkt på. Om dere har noen flere tips må dere gjerne bruke kommentarfeltet nedenfor!
Denne artikkelen inneholder reklame i form av sponsede lenker til blant annet Apotekhjem, Storytel, og Askeladden Navnelapper.